La dieta Mediterrània que coneixem avui en dia no és gaire diferent de la que es tenia a l'època romana. Bé, sí que és diferent, però els ingredients bàsics que es feien servir són els mateixos. La qualitat, el sabor i la forma dels productes no té res a veure amb els de l'edat antiga, però els aliments que es consumien encara formen part del nostre dia a dia. Aquests són els aliments mil·lenaris que hem de conservar a la nostra dieta.

Cereals

Els cereals són la base de molts productes bàsics de casa nostra. El més important és el pa, tot i que actualment la pasta, típica d'Itàlia, també constitueix un aliment fet a base de cereals molt important. L'arròs, en zones com el delta de l'Ebre, també són part fonamental de la dieta pel que fa a cereals. El blat i l'ordi són dos dels cereals més cultivats i utilitzats a casa nostra.

Vi

El vi no és un producte indispensable per a la dieta i la salut, però sí que és un producte amb una gran importància cultural al territori. El món del vi és molt més que simplement l'elaboració d'una beguda; és una manera de comprendre i treballar el paisatge. El vi que es fa ara, però, no té res a veure amb el de l'època romana, que s'assemblava més al vinagre que coneixem que no pas a un vi d'avui en dia.

Peix

Peix blanc, però sobretot peix blau. El Mediterrani és el rebost més gran de Catalunya i les espècies de peix i marisc que s'hi pesquen són una part fonamental de la nostra dieta. Són especialment importants els productes que contenen omega-3, com les sardines, però el que encara és més important és consumir el peix que surt de les llotges catalanes.

Carn

D'oví, de boví o de porcí, el producte carni català és de primera qualitat. La carn s'ha consumit des de temps immemorials, però a l'antiguitat no era la base de la dieta sinó que era un luxe. Tradicionalment, els animals s'escorxaven a casa i se n'aprofitaven totes les parts, especialment dels porcs. Pernils, embotits i talls tendres alimentaven la panxa de famílies senceres gràcies a la saviesa dels nostres avantpassats.

Fruita i verdura de temporada

Cada regió té la seva particularitat i cada temporada té els seus avantatges i inconvenients. Les carxofes a l'hivern i els melons a l'estiu; independentment de si t'agrada més o menys una fruita o una verdura, és important consumir-la quan n'és temporada. A l'estiu també trobaràs carxofes, però segurament són de fora o tenen una qualitat molt inferior a les que puguis trobar al Prat al mes de febrer. Antigament, només es podien consumir els productes que es cultivaven a la temporada que tocava i és una tradició que hauríem de mantenir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!