Pot ser que en un afany per millorar les condicions dels aliments que consumeixes decideixis passar absolutament tots els ingredients que arriben a les teves mans per l'aigua de l'aixeta, abans de consumir-los, condimentar-los o cuinar-los. Tanmateix, aquesta pràctica no resulta positiva en totes les ocasions, ja que igual com existeixen aliments que no han de ficar-se al congelador o que sempre s'han de guardar a la nevera, hi ha menjars que no has de rentar mai pels múltiples riscos que això implica.

Aliments que no s'han de rentar abans de consumir

Mentre que sempre hauries de rentar gran part de la fruita, les ampolletes de cervesa o els llegums secs, existeixen aliments que mai no has de rentar abans de consumir-los. Els repassem a continuació:

  • Ous: Els ous tenen la seva pròpia barrera protectora en forma de membrana que evita que els bacteris traspassin a l'interior, on el contingut pot consumir-se directament de la forma que sigui, ja que pots preparar els ous cuits, fregits, revolts, passats per aigua, batuts, etc... Rentar la closca no et servirà de res, sinó que resultarà perillós.
Ous / Font: Unsplash
  • Carn crua: Els bacteris presents a la carn i que desapareixeran amb les altes temperatures en cuinar-se poden estendre's per la teva cuina i acabar als draps o a la placa de cocció, ocasionant contaminacions creuades. Recorda que no és necessari rentar-la.
  • Peix cru: Un apunt important és que si has adquirit el peix net i preparat per al consum i la cuina no és precís rentar-lo de nou, mentre que si el neteges o treus les vísceres, és recomanable rentar-lo.
  • Pollastre i gall dindi: Ja siguin xanques, cuixes, pits o la peça sencera et recordem que succeeix el mateix que amb la carn. Des de la OCU i l'Agència de Normes Alimentàries del Regne Unit (FSA) subratllen del perill de rentar el pollastre per la propagació del bacteri campylobacter.
  • Enciam, canonges o ruca de bossa: Les amanides de bossa han estat sotmeses prèviament un procés avalat per les autoritats sanitàries. Si les neteges de nou escometràs un procés innecessari i fins i tot perillós, ja que podria arribar a elles algun altre microorganisme.

Les amanides de bossa han estat sotmeses prèviament un procés avalat per les autoritats sanitàries

Enciam / Font: Unsplash
  • Verdures i hortalisses envasades: Succeeix el mateix que amb el producte anterior, ja que es troben llestes per ser cuinades.
  • Pasta cuita: Després de colar uns macarrons per a, per exemple, una amanida de pasta, no els hauries de rentar de nou. S'estovaran, deterioraràs la seva textura i el que és pitjor, perdran midó i altres nutrients.
  • Aliments congelats: Aplicar aigua perquè un aliment es descongeli més ràpid és un error comú a moltes cuines que no has de cometre. Permet que el procés es dugui a terme a temperatura ambient per no trencar la cadena de fred.
  • Bolets: Rentar-los i retirar la brutícia de forma superficial és una bona pràctica, però no has de posar-los a remull ni tampoc submergir-los, ja que en aquest cas absorbiran massa humitat, tindran un pitjor sabor i perdran nutrients.