Viatjar amb avió comporta una sèrie de regulacions estrictes, especialment respecte al transport d'aliments. Les normatives varien segons el país i l'aerolínia, però existeixen algunes prohibicions i restriccions comunes que els viatgers han de conèixer per evitar problemes a l'aeroport i a bord. A continuació, es detallen alguns dels aliments que solen estar prohibits o restringits per portar en un avió.

Aliments prohibits en un avió

Un dels grups d'aliments més estrictament regulats són els líquids i gelatines. Segons les normatives de seguretat aèria internacional, no es permet portar a l'equipatge de mà líquids, gels o aerosols en recipients que superin els 100 mil·lilitres cada un. Això inclou begudes, sopes, xarops, mel, iogurt, salses i aliments en conserva amb líquids. Aquests productes han de ser transportats en una bossa de plàstic transparent amb tancament hermètic, la capacitat del qual no superi un litre, i cada passatger està limitat a una sola bossa.

david trans w NfHsP24J4 unsplash
Menjar en avió / Foto: Unsplash

El transport de fruites i vegetals frescos està severament restringit, especialment en vols internacionals. Molts països tenen estrictes lleis fitosanitàries per prevenir la introducció de plagues i malalties. Per exemple, els Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda prohibeixen l'entrada de la majoria de fruites i vegetals frescos, així com plantes i llavors. En alguns casos, es permeten productes segellats i processats comercialment, però sempre és millor verificar les regulacions específiques de la destinació.

El transport de carns i productes lactis també està subjecte a restriccions estrictes, especialment en vols internacionals. Molts països, com els de la Unió Europea, tenen regulacions que prohibeixen l'entrada de carn fresca, embotits, pernil, formatge i altres productes lactis procedents de fora de la regió. Aquestes mesures busquen prevenir la propagació de malalties animals, com la febre aftosa o la grip aviària. Els aliments peribles, com els mariscos frescos, productes enfornats farcits amb cremes, i altres aliments que requereixen refrigeració, també solen estar prohibits o restringits. A part de les regulacions de seguretat i sanitat, les aerolínies imposen aquestes restriccions per evitar problemes durant el vol, com pudors, vessaments o el deteriorament dels aliments, que poden causar incomoditat a altres passatgers.

Algunes regions tenen prohibicions específiques sobre certs aliments

Algunes regions tenen prohibicions específiques sobre certs aliments. Per exemple, en alguns països musulmans, està prohibit portar carn de porc i productes derivats a causa de restriccions religioses. A l'Índia, no es permet el transport de carn de cap de bestiar. És crucial investigar les lleis alimentàries del país de destinació abans de viatjar.

fatima garcia HzFIfIhoNvY unsplash
Els vols internacionals tenen regulació específica / Foto: Unsplash

Abans de viatjar amb avió, és fonamental informar-se sobre les restriccions i prohibicions relatives al transport d'aliments. Aquestes regulacions no només busquen garantir la seguretat dels passatgers i la tripulació, sinó també protegir la salut pública i el medi ambient del país de destinació. Complir aquestes normes evitarà sancions, decomisos i retards en els controls de seguretat i duanes, assegurant un viatge més tranquil i sense contratemps.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!