Viatjar amb avió comporta una sèrie de regulacions estrictes, especialment respecte al transport d'aliments. Les normatives varien segons el país i l'aerolínia, però existeixen algunes prohibicions i restriccions comunes que els viatgers han de conèixer per evitar problemes a l'aeroport i a bord. A continuació, es detallen alguns dels aliments que solen estar prohibits o restringits per portar en un avió.

Aliments prohibits en un avió

Un dels grups d'aliments més estrictament regulats són els líquids i gelatines. Segons les normatives de seguretat aèria internacional, no es permet portar a l'equipatge de mà líquids, gels o aerosols en recipients que superin els 100 mil·lilitres cada un. Això inclou begudes, sopes, xarops, mel, iogurt, salses i aliments en conserva amb líquids. Aquests productes han de ser transportats en una bossa de plàstic transparent amb tancament hermètic, la capacitat del qual no superi un litre, i cada passatger està limitat a una sola bossa.

Menjar en avió / Foto: Unsplash

El transport de fruites i vegetals frescos està severament restringit, especialment en vols internacionals. Molts països tenen estrictes lleis fitosanitàries per prevenir la introducció de plagues i malalties. Per exemple, els Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda prohibeixen l'entrada de la majoria de fruites i vegetals frescos, així com plantes i llavors. En alguns casos, es permeten productes segellats i processats comercialment, però sempre és millor verificar les regulacions específiques de la destinació.

El transport de carns i productes lactis també està subjecte a restriccions estrictes, especialment en vols internacionals. Molts països, com els de la Unió Europea, tenen regulacions que prohibeixen l'entrada de carn fresca, embotits, pernil, formatge i altres productes lactis procedents de fora de la regió. Aquestes mesures busquen prevenir la propagació de malalties animals, com la febre aftosa o la grip aviària. Els aliments peribles, com els mariscos frescos, productes enfornats farcits amb cremes, i altres aliments que requereixen refrigeració, també solen estar prohibits o restringits. A part de les regulacions de seguretat i sanitat, les aerolínies imposen aquestes restriccions per evitar problemes durant el vol, com pudors, vessaments o el deteriorament dels aliments, que poden causar incomoditat a altres passatgers.

Algunes regions tenen prohibicions específiques sobre certs aliments

Algunes regions tenen prohibicions específiques sobre certs aliments. Per exemple, en alguns països musulmans, està prohibit portar carn de porc i productes derivats a causa de restriccions religioses. A l'Índia, no es permet el transport de carn de cap de bestiar. És crucial investigar les lleis alimentàries del país de destinació abans de viatjar.

Els vols internacionals tenen regulació específica / Foto: Unsplash

Abans de viatjar amb avió, és fonamental informar-se sobre les restriccions i prohibicions relatives al transport d'aliments. Aquestes regulacions no només busquen garantir la seguretat dels passatgers i la tripulació, sinó també protegir la salut pública i el medi ambient del país de destinació. Complir aquestes normes evitarà sancions, decomisos i retards en els controls de seguretat i duanes, assegurant un viatge més tranquil i sense contratemps.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!