Quan baixen les temperatures, tendim a estar més temps en espais tancats i a prop d'altres persones que poden encomanar-nos els virus que causen el refredat i la grip. Una bona alimentació pot ajudar-nos a enfortir el sistema immunitari per no encomanar-nos o a alleujar els símptomes i evitar complicacions si ja hem contret el virus.

Una bona alimentació ens ajudarà a enfortir el sistema

Com combatre el refredat i la grip amb aliments?

Els aliments són considerats una potent medicina natural, però també serà necessari descansar prou hores i evitar l'estrès. És important anar al metge quan la grip afecta persones ancianes, ja que són més propenses a complicacions. Cal acudir al metge si apareix febre molt alta, dolor, en cas de tos persistent, o quan els símptomes no millorin o empitjorin.

Refredat
Refredat / Font: Unsplash

El cos necessita tots els recursos per combatre la malaltia, per la qual cosa convé aportar-li aliments de bona qualitat, amb un alt contingut en nutrients i que siguin fàcils de digerir. Cal evitar els menjars abundants en excés, així com els rics en aliments grassos animals, embotits, snacks, salses industrials… Una dieta lleugera, abundant en fruites, verdures i hortalisses resultarà més fàcil de digerir i ens ajudarà a recuperar-nos abans dels símptomes.

Els nutricionistes recomanen mantenir una dieta saludable i equilibrada però, d'entre tots els aliments, quins són els millors per combatre el refredat i la grip? Vegem-ne alguns a continuació.

L'all

L'allpropietats antivirals i antibacterials que poden ajudar a mantenir-te sa. Pot ajudar a combatre la tos, els refredats i la sinusitis. L'all fresc i cru és el que aporta més beneficis a la salut, encara que la major part de les seves propietats es conserven si el piques o esprems. Pren 1 o 2 grans d'all al dia com a mesura de prevenció, i un gra d'all, entre 3 i 4 vegades al dia, en cas d'infecció aguda. Si no t'agrada el seu sabor, busca'l en càpsules que aporten una dosi diària de quatre a vuit 8 mg d'alicina, un component clau en l'all amb poderoses propietats antibacterianes. També la ceba i el porro contenen alicina.

Compte: l'all en grans quantitats pot tenir un efecte anticoagulant.

La ceba

La ceba, com l'all, perquè mantingui al màxim les seves propietats, s'ha de menjar cru. La ceba és l'aliment més ric en quercetina, un antiinflamatori, antioxidant i antibiòtic natural. Es pot menjar en amanides o preparar un xarop de ceba i mel.

Mel
Mel / Font: Unsplash

Tant l'all com la ceba són remeis expectorants utilitzats com a remeis tradicionals per dissoldre mucositats. Moltes persones deixen una ceba tallada per la meitat a la tauleta de nit quan estan malalts, per aspirar els seus aromes.