La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments a la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer un allioli tradicional a mà i d'una manera d'allò més senzilla.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com fer un allioli perfecte
L'allioli més ancestral de tots és el que es fa amb all i amb oli. Dos ingredients picats amb el morter que, al cap de molta estona, donen com a resultat l'allioli original. En aquesta versió que ens ensenya la xef Ada Parellada, a més d'all i d'oli, hi incorporem un rovell d'ou. Sense ou és molt complicat aconseguir lligar tots els ingredients i afegir-lo sempre beneficia més del que pugui perjudicar. Un allioli ancestral que pots fer a casa de manera tradicional.
Per a fer l'allioli de tota la vida de manera manual el primer que hauràs de fer és tallar un gra d'all a bocins i posar-los al morter. Aquest all el pots picar una mica abans d'afegir-lo perquè sigui més senzill que s'integri després a la mescla. Si ets dels qui prefereix un allioli potent, d'aquells que piquen de valent, pots posar la quantitat d'all que vulguis. Com més en posis, lògicament, més picarà.
Un cop tenim l'all, és moment d'afegir l'ou. No hi posis un ou sencer. Separa el rovell de la clara i queda't només amb el rovell. Procura que no quedi ni una gota de clara a la mescla perquè això dificultaria la feina. Remena una mica l'ou amb l'all i és moment de començar a afegir l'oli. Procura fer-ho a poc a poc, rajolí a rajolí. Afegeix una mica d'oli a la mescla mentre remenes, i quan hagi emulsionat, afegeix-ne un raig més. És molt important que no paris mai de remenar perquè se't podria tallar l'allioli.
Procura tenir a prop alguna distracció per no defallir. Pots escoltar música, un programa de ràdio, llegir un llibre o llegir l'última recepta de La Gourmeteria que pots fer tan bon punt acabis amb l'allioli. Per saber quan està a punt, t'hauràs de fixar en el soroll que fa l'allioli quan el remenes. La textura final pot ser com prefereixis. Si t'agrada més líquida acabaràs abans, i si t'agrada més espessa hauràs d'esperar que la mescla s'enganxi a la mà de morter.