Cada país té la seva pròpia versió de plat calent amb fideus, carn i vegetals per entrar en calor en la temporada d'hivern i el Japó no podia ser menys. El ramen, que és com es diu aquest espècie de bullit nipó, va guanyant cada vegada més adeptes, fins i tot entre els que es declaraven incondicionals de la sopa de bullit de la mare. Però, què és el ramen? És una espècie de sopa que consta d'un brou preparat normalment amb ossos de pollastre, porc o vedella, que pot adquirir diferent color i textura segons com es prepari. També sol afegir-se dashi, un concentrat fet a partir del bonic sec.

Existeixen cinc varietats bàsiques de ramen; Shio, que es caracteritza pel seu sabor salat, Miso, on s'utilitza aquest ingredient, Tsukemen, en el qual els fideus que se serveixen a part, Shoyu, en el que predomina la soja i el Tonkotsu, que es bull durant hores amb ossos de porc.

Ramen / Font: Unsplash

Existeixen cinc varietats bàsiques de ramen

La varietat que consumim majoritàriament en occident és la Miso, on un dels ingredients clau és aquesta pasta realitzada amb soja fermentada. Existeixen diversos tipus de pasta miso, però els més coneguts són: el miso blanc que és el miso més dolç, la fermentació dura entre una i quatre setmanes, el miso groc que està fermentat durant un i tres anys i té un sabor més àcid i el miso vermell que està fermentat durant un i tres anys és un miso molt aromàtic amb sabors entre dolços i salats. Depenent del tipus de miso que elegeixis per al teu ramen, aquest variarà el sabor per la qual cosa és important que provis diversos tipus de miso abans de decidir-te per un.

A qualsevol recepta de ramen trobem quatre components bàsics: fideus de ramen (si els elegeixes frescos sempre tindràs millor resultat que amb els secs), base de pasta de miso, brou dashi i diferents toppings com ous, cibulet, carn, bolets...etc.

Ramen 2 / Font: Unsplash

Un altre dels trucs per a un bon ramen és fer un bon brou de pollastre, vedella o porc amb algunes verdures com porros, api i pastanagues, i una mica de gingebre per donar-li aquest exòtic toc asiàtic. Diuen que el secret dels ramen d'Hakata, a la regió de Fukuoka, està en fer bullir durant hores, i fins i tot dies, els ossos de porc fins que es desprèn el moll, així que no tinguis pressa per apagar el foc. D'altra banda, també podem preparar una salsa que potenciï el sabor del plat just en el moment de servir-lo que tradicionalment porta gingebre, soja i alga kombu.

A l'estiu no és el plat que vingui més de gust, això ho sabem. Tanmateix, a mesura que va arribant la tardor i l'hivern és un plat que t'animem a preparar a casa. Els motius? És una experiència gastronòmica, t'escalfarà el cos, i és del més nutritiu, amb la qual cosa el teu organisme també t'ho agrairà.