Els aliments fregits, en general, encanten. No és estrany. Aquesta manera de cuinar a altes temperatures permet que el plat obtingui una textura cruixent deliciosa i un sabor més atractiu. Dins dels fregits, sens dubte les patates són un dels èxits més grans. Qui pot resistir-se a no picar patates fregides cada vegada que aquesta guarnició acompanya a un plat? Desgraciadament, aquesta manera de cuinar és poc saludable, per la qual cosa, com es recomana des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el consum d'aliments fregits hauria de ser ocasional. Però alguns senzills trucs en la manera de cuinar les patates fregides poden convertir-les un plat més saludable.

Patates
Patates / Font: unsplash

El consum d'aliments fregits hauria de ser ocasional

1. En lloc de fregir, cuina les patates de forma més saludable

Preparar les patates fregides al forn et permetrà reduir la quantitat d'oli necessari i fer-les una mica més saludables.

Si vols fer-les d'aquesta forma, només has de posar una safata al forn amb paper d'alumini banyat una mica en oli. Posa en ella les patates tallades assegurant-te que s'impregnen d'oli. En cuinar-les així, estaràs reduint les calories consumides.

2. Fregeix les patates de manera que absorbeixin menys oli

Una altra manera de fer que les patates fregides siguin més light és bullir-les abans de fregir-les. D'aquesta manera les patates absorbiran menys oli i, com a conseqüència, tindran una menor aportació calòrica.

3. Substitueix la sal per altres potenciadors de sabor

Una altra manera de fer patates fregides més sanes és aconseguint que aquestes no suposin una gran aportació de sodi per al teu organisme. Per a això, substitueix la sal per altres espècies que puguin potenciar el sabor però de forma menys nociva. El pebre negre, herbes com la farigola, així com l'all o la ceba en pols, poden ser una alternativa. És cert que donaran un altre toc a l'aliment, però això no significa que no puguin estar bones.

Fregides
Fregides / Font: Unsplash

4. Opta per substituir les patates per aliments menys calòrics

Una opció pot ser optar per substituir-les per un tubercle similar, la batata, ja que aquesta té una menor aportació calòrica (90 grams davant els 130 grams de la patata) i de carbohidrats (24 grams davant els 27 grams de la patata), la qual cosa farà que aquesta versió engreixi una mica menys que les patates fregides a l'ús. Sobretot, si a més les enfornes en lloc de fregir-les.

5. Tria el millor oli per fregir

En fregir els aliments, no només els estem afegint més greixos. Quan s'escalfa l'oli a altes temperatures, es poden generar partícules tòxiques, conegudes com a aldehids, que impliquen riscos per a la salut. Per intentar minimitzar aquests riscos, és convenient no cuinar amb el foc gaire alt durant gaire temps i, sobretot, no reutilitzar l'oli, ja que cada vegada que el reescalfes estàs incrementant aquesta toxicitat.