Andorra Taste, la Trobada Internacional de Gastronomia d'Alta Muntanya, ha tancat la seva tercera edició aquest diumenge amb la clausura de la fira popular. Després d'unes jornades professionals en què els cuiners andorrans han compartit experiències amb xefs vinguts d'altres muntanyes i també d'altres latituds, com els dels països nòrdics, que han estat els convidats estrella d'aquest any, Andorra Taste ha tingut el seu final de festa amb la fira popular destinada a apropar la cuina del país tant a residents com a visitants.

Unes xifres que ratifiquen el bon moment de la gastronomia andorrana i consoliden una fira en la qual no només és protagonista la cuina, sinó també una extensa oferta lúdica

Malgrat la presència de la pluja durant tot el cap de setmana, l'assistència de públic no s'ha trobat a faltar a Andorra Taste Popular. Sigui aprofitant els moments sense precipitació o protegits a les carpes que l'organització ha instal·lat al llarg del recinte del Prat del Roure (Escaldis-Engordany), andorrans i turistes han pogut gaudir d'una àmplia oferta gastronòmica. En paraules de Betim Budzaku, director general d'Andorra Turisme, "s'ha notat que la gent té ganes de viure l'esdeveniment". Prova d'això han estat les més de 35.000 degustacions venudes durant aquests tres dies, comptant les tapes i platets ideats per a l'ocasió per part dels restauradors andorrans participants en l'esdeveniment, així com l'àmplia selecció de vins, caves, cerveses i refrescos oferta. Unes xifres que ratifiquen el bon moment de la gastronomia andorrana i consoliden una fira en la qual no només és protagonista la cuina, sinó també una extensa oferta lúdica.

Carme Ruscalleda va rebre l'Andorra Taste Award 2024 / Foto: Cedida

Cal tenir en compte que Andorra Taste Popular ha realitzat també, des de divendres i fins diumenge, diversos tallers de cuina per a nens i diversos showcookings amb cuina en directe i tastos de vins i cerveses. Sense oblidar-nos tampoc de les actuacions musicals en directe de grups musicals en les estones en què la meteorologia ha donat una treva. En reconeixement de l'esforç de tots els participants, Benjamín Lana, director general de Vocento Gastronomía, afirmava que "en aquesta tercera edició d'Andorra Taste ha germinat ja la llavor que vam plantar fa tres anys i ha estat un esforç de molts, però sobretot dels cuiners andorrans que han cregut en aquest projecte".

La xef catalana Carme Ruscalleda, en qui ha recaigut l'Andorra Taste Award d'aquest 2024

Andora Taste Popular ha posat el punt final a una trobada dual, amb una part oberta a tot el públic però també amb una de professional. Unes jornades aquestes últimes que han tingut un gran seguiment, amb un miler d'inscrits -presencials i en línia- que han seguit les ponències proposades des d'una trentena de països. Aquest any s'ha comptat amb la presència de grans noms de la cuina internacional com, entre altres, els xefs nòrdics Filip Gemzell, Søren Selin, Christopher Haatuft, el francès Frédéric Molina, o espanyols com Elena Arzak o David Yárnoz, així com de qui va ser el fundador del moviment de la Cuina Nòrdica, Claus Meyer i la xef catalana Carme Ruscalleda, en qui ha recaigut l'Andorra Taste Award d'aquest 2024. Tots ells, a més, signants del Manifest d'Andorra, un document nascut en la primera edició amb la voluntat d'impulsar els territoris de muntanya i el seu patrimoni culinari i que ja congrega 155 productors i xefs units en aquest objectiu comú. Andorra Taste tanca així una tercera edició en la qual s'ha demostrat el compromís integral que la cuina de muntanya té amb el territori i la seva voluntat de treballar-lo sosteniblement.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!