Si la paraula dieta espanta, acompanyada de dejuni, podria ser el títol d'una pel·lícula de terror. O, almenys, així ho veia jo fins que vaig començar a investigar una mica de què anava aquesta nova moda a la qual tots s'apuntaven i tan bons resultats els donava. Cal començar deixant clar que no hi ha una única manera de dur a terme el dejuni intermitent. Aquesta consisteix a alternar períodes en què sí que està permès menjar, amb d'altres en els quals no. El temps que dura cada un d'aquests blocs depèn de molts factors, per la qual cosa es tracta d'una dieta que es pot personalitzar 100%.

La teva fórmula ideal

Quan parlem de dejuni intermitent se sol acompanyar d'uns números, per exemple 8/16. Amb això s'expressa la quantitat d'hores en què s'ha de fer dejuni. En aquest cas estaria permès menjar durant vuit hores i no en 16. Per a molts experts, aquesta és la proporció en la qual més beneficis s'aconsegueixen, encara que requereix saltar-se un àpat de la nostra dieta tradicional i, per tant, és la més dura.

No hi ha una única manera de dur a terme el dejuni intermitent / Foto: Pixabay

Així, pots escollir entre un esmorzar fort si ets molt actiu al matí i acabar el dia amb un sopar lleuger molt primerenc o esperar fins a l'hora del dinar per realitzar el teu primer àpat. En definitiva, et pots organitzar com vulguis, però has d'estar 16 hores sense aliments sòlids. Tan sols les begudes estan permeses. Això sí, et pots basar en infusions, que seran les teves millors aliades.

Per això, per començar, es considera més apropiat la regla del 12/12. Així, amb un sopar primerenc (podem posar les 8) a les 8 del matí ja hauràs complert el termini i podràs gaudir del teu esmorzar habitual. Una vegada 'superat' aquest nivell iniciació, es pot anar ampliant el període de dejuni fins a aconseguir l'equilibri en el qual et sentis més a gust.

Com fer-ho fàcil

El principal error és centrar-se molt en les hores de dejuni i no en les que sí que hem de menjar. En el meu cas em vaig dedicar a sumar minuts de dejuni i no a comptar les calories que em posava entre pit i esquena quan el rellotge em deia que podia començar a menjar. Per això, el millor consell que et poden donar és el de planificar. Però tot, no només les hores que no menjaràs, també les que sí. Apunta tant l'horari com el que menjaràs. Amb això no només t'assegures de no sumar massa calories, també que estàs ingerint els nutrients necessaris.

No es tracta d'una cosa temporal o d'un repte que cal complir / Foto: Pixabay

Així, quan toqui menjar o sopar, el plat ha de ser el més equilibrat possible, havent de prestar especial atenció a què contingui una mica de tot, des de vegetals a proteïnes o hidrats. Un altre consell és que un no s'ha d'obsessionar i ser flexible. No es tracta d'una cosa temporal o d'un repte que cal complir, més aviat parlem d'una forma de vida que adoptem de forma conscient. Per això cal estar convençut, però també assimilar que no sempre serà tot ideal. Ser estricte només et crearà conflictes interns, el que porta a frustració i a un abandonament.

Els beneficis del dejuni intermitent

Ara que hem parlat de l'aspecte negatiu i la part dura, repassarem els principals beneficis del dejuni intermitent. Comencem amb la pèrdua de pes. Una cosa que està directament lligada al fet que cuidem més la nostra dieta. Després afegim com de molt que milloren les digestions i el salt qualitatiu que protagonitza la nostra flora intestinal o microbiota.

El millor consell que et poden donar és el de planificar i apuntar l'horari / Foto: Pixabay

Després d'unes setmanes de dieta, també millorarà el nostre sistema immune i el nostre benestar emocional. Al contrari del que es pugui creure, són moltíssims els que afirmen que disminueixen els nivells d'ansietat. T'hi apuntes?