Els espàrrecs són un vegetal molt apreciat en la gastronomia pel seu sabor i els seus múltiples beneficis per a la salut. Tanmateix, tenen una curiosa particularitat que ha despertat l'atenció de molts: després de menjar espàrrecs, algunes persones noten que la seva orina adquireix una olor forta i distintiva. Aquest fenomen ha generat preguntes durant anys i, encara que no afecta a tots de la mateixa manera, té una explicació científica.
Un aliment que et pot canviar l'olor de l'orina
El responsable d'aquesta peculiar olor és un compost químic anomenat àcid aspàrtic, present en els espàrrecs. Quan consumeixes aquest vegetal, el teu cos descompon aquest àcid en una sèrie de compostos de sofre volàtils, com el metanetiol i el sulfur de dimetil. Aquests compostos són els que, en ser excretats per l'orina, provoquen l'olor característica, descrita sovint com fort o similar al de sofre. El procés de metabolització d'aquests compostos és bastant ràpid, per la qual cosa algunes persones poden notar el canvi en l'olor de la seva orina poc temps després de menjar espàrrecs, de vegades fins i tot en menys de 30 minuts.
Per què no tots perceben l'olor?
El més curiós és que no tothom detecta aquesta olor a la seva orina, i això no es deu al fet que els seus cossos no el produeixin, sinó a una qüestió genètica. Existeixen dos factors que expliquen aquesta diferència. Primer, no tots metabolitzem els compostos de l'àcid aspàrtic de la mateixa manera; alguns individus produeixen una quantitat més gran d'aquests compostos volàtils. Segon, no totes les persones són capaces de percebre l'olor, ja que la capacitat per detectar aquests compostos també està relacionada amb la genètica.
Al voltant del 40% de la població és incapaç d'olorar aquests compostos
Estudis han demostrat que al voltant del 40% de la població és incapaç d'olorar aquests compostos a causa de variacions als gens que controlen el sentit de l'olfacte. Per tant, encara que dues persones mengin la mateixa quantitat d'espàrrecs, és possible que només una d'elles percebi el canvi en l'olor de la seva orina.
Beneficis nutricionals dels espàrrecs
Malgrat aquest curiós efecte, els espàrrecs són un aliment extremadament saludable. Són rics en vitamines A, C, E i K, així com en àcid fòlic. A més, són una excel·lent font de fibra i antioxidants, la qual cosa contribueix a la salut digestiva i ajuda a combatre els radicals lliures al cos.