Les neules, un clàssic de la gastronomia catalana, són un dolç lleuger, cruixent i ple d'història. El seu origen es remunta a l'època medieval, i avui dia són imprescindibles a qualsevol taula nadalenca de Catalunya. Aquestes postres no només són delicioses, sinó que també representa una tradició que ha perdurat durant segles.

El dolç d'origen medieval que no pot faltar a la taula per Nadal

La primera menció documentada de les neules es remunta al Nadal de 1267, quan el rei Jaume I, conegut com a El Conquistador, va organitzar un gran àpat per a 100 persones. Entre els plats que es van servir, van destacar aquests fins cilindres de massa dolça, que ja en aquella època es consideraven una menja especial.

En els seus inicis, les neules s'elaboraven amb una massa senzilla a base de farina, aigua i mel, ingredients bàsics, però que, combinats, donaven lloc a unes postres delicades i sofisticades. La tradició explica que se servien com a tancament dels àpats festius, acompanyats de vi dolç o licor, costum que es manté en l'actualitat.

L'evolució d'un clàssic

Al llarg dels segles, la recepta de les neules ha evolucionat. Amb l'arribada del sucre a Europa i la introducció de nous ingredients, com l'ou i la mantega, les postres van guanyar en sabor i textura. Avui dia, es preparen amb una barreja de farina, sucre, clara d'ou i mantega, que es cuina en planxes especials fins a obtenir una làmina fina i cruixent que després s'enrotlla acuradament.

Amb el temps, les postres van guanyar en sabor i textura / Foto: Unsplash

Si bé les neules tradicionals són senzilles i es caracteritzen pel seu sabor suau, en els últims anys han sorgit versions innovadores. Algunes estan banyades en xocolata, altres de farcides de crema o fruits secs, adaptant-se als gustos moderns sense perdre la seva essència.

Les neules se solen acompanyar de cava o moscatell

Un imprescindible en el Nadal català

A les taules nadalenques de Catalunya, les neules solen acompanyar-se amb una copa de cava o moscatell, convertint-se en el fermall d'or perfecte per a les celebracions. La seva lleugeresa les fa ideals després d'un àpat copiós, i el seu simbolisme les connecta amb la història i les tradicions de la regió.

Més enllà del seu sabor, les neules són un recordatori de la riquesa cultural i gastronòmica que defineix Catalunya. Cada mossegada és una petita connexió amb el passat, una manera de mantenir viva l'herència medieval que va començar amb Jaume I.

Les neules són un dolç imprescindible en Nadal / Foto: Unsplash

Aquest any, no deixis que faltin a la teva taula. Siguin clàssiques o amb un toc modern, les neules són el dolç que farà del teu Nadal una celebració encara més especial.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!