Fa poques setmanes, Catalunya destronava Itàlia recollint el premi de Millor Panettone del Món el 2024. Tota una proesa que uns forasters s'emportin el premi del país originari. Parlem del panettone, aquest dolç italià que s'ha estès durant les darreres dècades, sobretot amb un auge aquests últims anys. Si bé abans es comercialitzava i es consumia sobretot el desembre i gener, ara es troben panettones en fleques i forns de pa al llarg de tot l'any. A ple estiu a 35 graus i una calor asfixiant o també en els mesos de la primavera o tardor. Sempre hi ha panettones arreu de Catalunya, sempre.
El millor panettone de supermercat: l'OCU en dicta sentència
Però no només en trobem als forns de pa, també als supermercats. L'Organització de Consumidors d'Usuaris (OCU) ha revelat quins són els millors panettones, els qui compleixen els millors requisits de salut i qualitat. Sempre es poden comprar a la fleca local de sota de casa, però si s'opta per l'opció dels supermercats, us expliquem a continuació el veredicte d'aquesta institució.
A l'anàlisi, el panettone d'El Corte Inglés va destacar per sobre de la resta, emportant-se el títol de Millor de l'Anàlisi i el reconeixement com a Compra Mestra. Aquest dolç que podràs comprar a les grans ciutats que disposen d'aquest macrocentre sorprèn amb “una textura sucosa, una equilibrada aroma i un farcit de panses i escorça confitada d'alta qualitat”, segons el citat organisme. A més a més, utilitza exclusivament mantega com a greix, cosa que millora el seu sabor i textura, a diferència de la resta de panettones analitzats. El millor de tot és el preu: poc més de 10 euros per quilo, una relació qualitat-preu que el fa imbatible entre els altres productes industrials.
El panettone d'El Corte Inglés és el guanyador de l'anàlisi de l'OCU
D'altra banda, en segon lloc, es troba el panettone d'El Corte Inglés Selection, que aconsegueix una bona nota, però el penalitza un aspecte: "Té excés d'aroma", apunten des de l'estudi. A més a més, aquest segon producte és un 26% més car que el vencedor.
Una anàlisi decebedora: molts suspenen
Per valorar si els panettones s'ajustaven al panettone tradicional, un grup d'experts pastissers van degustar els 16 participants, valorant-ne el color, l'aspecte, la qualitat del farciment de panses i cítrics confitats, la textura de la massa del brioix i les aromes equilibrades. Pel que fa a l'aspecte, la majoria presentaven bona cocció i bona forma, però se'n van trobar alguns que estaven enfonsats. La degustació va ser sens dubte decisiva a l'hora de valorar-los: si bé el repartiment de les panses i l'escorça confitada era correcte, la majoria de les mostres estaven una mica seques i les seves aromes eren de mala qualitat i molt intenses, cosa que ocasionava fins i tot una picor a la boca i gola. De fet, 9 dels panettones de l'estudi no superaven aquesta prova.