El tortell de Reis és un dels nostres dolços de Nadal preferits. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha seleccionat tortells farcits de nata envasats de venda en supermercats i un equip d'experts pastissers ha ajudat a escollir-ne el millor, per la seva qualitat i sabor. Encara que sobre tortells tots opinen, l'OCU ha estudiat i analitzat quin és el millor tortell envasat d'aquestes festes de finals d'any.
El millor tortell de Reis de supermercat
Els tortells de Reis són un dels dolços típics del Nadal. Senzill, farcit de nata, de trufa o crema, els tortells, lluny d'estar desterrats a la festa de Reis, estenen el seu regnat: ara es menja tortell pràcticament durant tots el Nadal. De fet, és el dolç nadalenc preferit de molts consumidors. L'origen del tortell és molt antic. Aquest dolç es va popularitzar a França, d'on va passar al nostre país. El que anomenem avui tortell de Reis és una massa pesada, fermentada i enfornada dolça, que es caracteritza pel seu gust de cítrics (a causa de la presència de ratlladura de taronja i llimona, i a l'ús a la recepta d'aigua de tarongina) i decorat a la seva superfície amb ametlles, fruita gebrada i sucre. Originàriament, el tortell no estava farcit, però per alleugerir la massa, molts van decidir afegir nata.
Han seleccionat 15 tortells farcits de nata de venda al supermercat. Revisen la seva composició, el seu perfil nutricional, si compleixen les característiques d'un bon tortell de reis i elaboren un rànquing per saber quins són els millors productes. Una vegada més, després de l'anàlisi determinen que entre uns productes i d'altres hi ha grans diferències de preu i de qualitat. Anant una mica més enllà, 9 dels 15 tortells analitzats ofereixen un resultat decebedor: no arriben a una valoració acceptable. Només quatre es poden considerar realment de bona qualitat. La qualitat del farcit és determinant: alguns tortells substitueixen la nata (completament o parcialment) per barreges de greixos vegetals de palma o coco. Hi ha tortells que abusen dels additius: colorants, conservants, emulsionants i agents de textura.
El millor dels 15 tortells seleccionats és el tortell d'El Corte Inglés, elaborat amb nata i mantega, que obté la millor valoració en la degustació. Per darrere d'ell, també obtenen bona qualitat uns altres tres productes, tortells amb un preu més ajustat, que els converteix en excel·lents compres: són els tortells amb nata de La Cestera de Lidl, El Horno Real de DIA i El Obrador de Ahorramás.
El millor tortell de Reis de nata de supermercat és el d'El Corte Inglés. A més a més, 9 dels 15 analitzats suspenen per la seva decebedora qualitat
Com identificar un bon tortell de Reis
Per assegurar-nos que comprem un bon tortell ens hem de fixar en alguns detalls de la llista d'ingredients: que el farcit sigui de nata 100%; que la pasta estigui elaborada únicament amb mantega; que no tingui massa additius.