El terme "or blau" en l'alimentació es refereix a l'espirulina, un superaliment que ha captat l'atenció mundial per les seves impressionants propietats nutricionals i beneficis per a la salut. L'espirulina és una alga microscòpica de color blau verdós que creix en aigües dolces i salades. El seu nom prové de l'espiral que forma la seva estructura cel·lular, i encara que ha estat consumida per diverses cultures durant segles, en els últims anys ha guanyat popularitat com un suplement dietètic d'alt valor.

Una alga microscòpica

Un perfil nutricional excepcional

L'espirulina és considerada un dels aliments més nutritius del planeta. Conté entre un 55% i 70% de proteïnes d'alta qualitat, superant-ne moltes altres fonts vegetals. Aquestes proteïnes són riques en aminoàcids essencials, que són fonamentals per a la reparació i construcció de teixits al cos. A més, és una excel·lent font de vitamines com la B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), i B12, encara que la biodisponibilitat d'aquesta última en humans és tema de debat.

A més del seu contingut proteic, l'espirulina és rica en minerals com ferro, calci, magnesi i potassi, tots essencials per a la salut òssia, la funció muscular i la producció d'energia. També conté una abundància d'antioxidants, com la ficocianina, que li dona el seu característic color blau i que té potents propietats antiinflamatòries.

L'espirulina és una alga microscòpica / Foto: Unsplash
L'espirulina és una alga microscòpica / Foto: Unsplash

Beneficis per a la salut

Un dels principals beneficis de l'espirulina és la seva capacitat per millorar la salut del sistema immunològic. Els seus antioxidants ajuden a combatre els radicals lliures, protegint les cèl·lules del mal oxidatiu i reduint el risc de malalties cròniques, com el càncer i les malalties cardíaques.

L'espirulina també ha demostrat ser eficaç en la reducció dels nivells de colesterol LDL (el colesterol "dolent") i triglicèrids, mentre que augmenta els nivells de colesterol HDL (el colesterol "bo"). Això és particularment beneficiós per a la salut cardiovascular, ja que ajuda a prevenir l'aterosclerosi i redueix el risc d'atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars.

A més, l'espirulina té propietats desintoxicants. És capaç d'unir-se a metalls pesants i altres toxines al cos, facilitant la seva eliminació i protegint els òrgans, especialment el fetge i els ronyons, del mal tòxic.

A més del seu contingut proteic, l'espirulina és rica en minerals com a ferro, calci, magnesi i potassi

Energia i benestar general

A causa del seu alt contingut en nutrients, l'espirulina és un excel·lent suplement per als qui busquen augmentar la seva energia i resistència física. La seva riquesa en ferro, en particular, la converteix en un bon complement per a persones amb anèmia o deficiència de ferro. Així mateix, s'ha observat que l'espirulina millora la resistència i el rendiment en atletes, en reduir la fatiga muscular i accelerar la recuperació després de l'exercici.

Beguda d'espirulina / Foto: Unsplash
Beguda d'espirulina / Foto: Unsplash

Fàcil incorporació a la dieta

L'espirulina es pot consumir en pols, tauletes o fins i tot en forma líquida, el que la fa fàcil d'incorporar en batuts, sucs, amanides o fins i tot en receptes culinàries. Malgrat el seu sabor peculiar, moltes persones la consideren una addició essencial a la seva dieta diària a causa dels seus immensos beneficis.

L'espirulina, o "or blau", és un superaliment amb un perfil nutricional incomparable i una àmplia gamma de beneficis per a la salut, la qual cosa la converteix en un suplement de gran valor per a aquells que busquen millorar el seu benestar general.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!