Aquest dimarts s'ha disputat la final de la 9a edició del Plat Favorit dels Catalans. En el marc del Gastronòmic Fòrum Barcelona, que té lloc a la Fira de plaça Espanya del 4 al 6 de novembre, ha culminat un dels actes que més il·lusió desperta entre els assistents i el públic general: descobrir el plat més atractiu per a Catalunya. El guanyador ha estat el restaurant Toc al Mar, de Begur, amb el seu plat de sardines, que s'ha endut la millor puntuació i valoració per al jurat d'aquest 2024. La jornada d'enguany se centra en la cuina marinera, de manera que tots els concursants han presentat un plat marítim, amb tocs de peix i marisc.

🍴 Aquest és un dels plats preferits dels catalans: què porta i com es prepara
 

El Plat Favorit dels Catalans el 2024

Els quatre restaurants finalistes del concurs han estat Toc al Mar (Begur), Casinet Experience (Sant Salvador, Tarragona), Musclarium (La Ràpita) i l'Àncora del Serrallo (El Serrallo, Tarragona). Toc al Mar defensava unes sardines a la brasa; el Casinet Experience proposava una paella de gambot amb costella i tòfona; el Musclarium es presentava amb una notable caldereta de musclos; l'Àncora del Serrallo un caldós romesquet amb suc. El jurat per escollir el guanyador ha estat format pel prestigiós xef català Nandu Jubany, en Joan Gurguí, CEO de Bikineria i guanyador del 2023, Judith Càlix, directora de la revista CUINA, Sílvia Grimaldo, directora de negocis de revistes Descobrir, Arrels i CUINA, i Pep Palau, director del Gastronòmic Fòrum Barcelona.

Sardines a la brasa, el plat favorit dels catalans del 2024 / Foto: CUINA

Les sardines han obtingut 116.895 vots, la paella de gambot amb costella i tòfona ha estat el segon plat més votat, amb 79.985 vots, mentre que la caldereta de musclos ha quedat en tercera posició amb 42.023 vots i la quarta posició de la final ha estat per al romesquet, que ha obtingut 41.928 vots.

El guanyador de l'última edició

Com no podia ser d'una altra manera, la Bikineria (Muntaner, 568) és el restaurant que representa el biquini, un entrepà fet amb pa de motlle, pernil dolç i formatge. Joan Gurguí, fundador de l'establiment, va començar servint-los en una barra al mercat del Ninot. L'èxit d'aquest entrepà senzill, però deliciós - que els barcelonins van batejar amb el nom d'una famosa discoteca - el va dur a fer el salt a l'actual local de Sant Gervasi, on Guirguí ha elevat l'art del biquini a un altre nivell. En fa de pastrami, de sobrassada, a l'ast o vegans, però la versió que més triomfa, i la que havia de representar l'entrepà al concurs, és el biquini clàssic de pernil dolç i formatge. Elaborat amb ingredients de qualitat, torrat al punt just de cruixent i amb el gruix perfecte, el biquini de Joan Guirguí es va acabar proclamant com a Plat Favorit dels catalans de l'any 2023.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!