La coradella de Molins de Rei és un plat tradicional català que destaca per la seva senzillesa i la seva rica combinació de sabors intensos. Originària del municipi de Molins de Rei, a la comarca del Baix Llobregat, és una d'aquestes receptes antigues que es transmeten de generació en generació, un clar exponent de la cuina d'aprofitament, on s'utilitzen ingredients locals i accessibles. Encara que no és tan coneguda fora de Catalunya, els qui l'han provat saben que és una joia gastronòmica.

Un plat tradicional català molt estimat

La coradella és bàsicament un guisat a base de vísceres de be o cabrit. Els ingredients principals solen ser:

  • Fetge, pulmó i cor de be o cabrit
  • Ceba
  • All
  • Tomàquet
  • Pebrots (segons la variant)
  • Un toc de vi blanc o brandi
  • Oli d'oliva
  • Sal i pebre
  • Julivert fresc
Prepara els teus ingredients abans de començar / Foto: Unsplash

De vegades també se li afegeix algun tipus d'espècia com la canyella o el clau per donar-li un toc més profund i característic. En algunes versions, el plat s'enriqueix amb una mica de picada, una barreja de fruits secs i all molt comú a la cuina catalana.

La coradella és bàsicament un guisat a base de vísceres de be o cabrit

La preparació de la Coradella no és complicada, encara que sí que requereix paciència i dedicació. El primer pas és netejar bé les vísceres del be o cabrit, la qual cosa és crucial per assegurar-se que el guisat tingui un sabor suau i agradable. Es tallen en trossos petits i es reserven. A continuació, en una cassola gran s'escalfa l'oli d'oliva, en el qual se sofregeixen la ceba i l'all finament picats. El punt clau és deixar que la ceba es dauri i caramel·litzi lleugerament, la qual cosa li donarà al guisat un sabor dolç i profund.

La qualitat dels ingredients és bàsica / Foto: Unsplash

Després, s'afegeixen els trossos de vísceres i s'ofeguen durant uns minuts fins que estiguin ben segellats. En aquest moment, s'incorpora el tomàquet ratllat, el pebrot (si s'utilitza) i el vi blanc o brandi, que ajudarà a desglaçar la cassola, i a potenciar els sabors. El guisat es deixa coure foc lent durant uns 30 a 40 minuts, removent ocasionalment per assegurar-se que tots els ingredients s'integrin bé i que les vísceres es cuinin fins a assolir una textura tendra però ferm. Finalment, es corregeix de sal i pebre, i just abans de servir s'empolvora amb julivert fresc.

La Coradella de Molins de Rei se serveix tradicionalment acompanyada de pa rústic per aprofitar la deliciosa salsa. Aquest plat té un sabor robust i suculent, ideal per als mesos més freds i per gaudir en bona companyia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!