Parlar d'enciam és obrir un meló en el qual la polèmica està servida. I és que és anomenar aquest vegetal tan útil perquè les primeres veus arribin en forma de crit i amb el repetit "l'enciam d'avui no té gust de res". Una cosa en la qual tenen tota la raó. L'enciam que habitualment trobem als supermercats és el més semblant a menjar un plàstic cruixent. Res de sabor.

El truc de l'enciam

Davant d'això, els productors es defensen al·legant que és el preu que cal pagar per tenir enciams tot l'any i (aquí arriba la substància) que siguin més resistents i tinguin una vida útil. El problema és que s'ha perdut tot el sabor a canvi que l'enciam aguanti dos dies més, perquè aquest és el temps màxim, després comença a posar-se tou. Així, el que habitualment mengem en una cosa verdosa que ni té gust ni cruix. Però per no despertar la bèstia que habita en els que volen eliminar el plàstic de les nostres vides i assegurar que la solució és comprar enciam preparat en bosses petites, tirarem de saviesa de TikTok.

De trucs, n'hi ha molts, però el que funciona de veritat és el que confessa MrRice1976 en un vídeo que, òbviament, s'ha fet viral. Un xef coreà que ja pots començar a seguir. Sí, es necessita una bossa, però pot ser reciclada. També el coll d'una ampolla de plàstic (que podràs reutilitzar tantes vegades com vulguis) i una mica d'aquest licor que no saps ni per què el tens.

Enciam conreat sense terra ni pesticides al Gastronòmic Fòrum Barcelona / Foto: ACN
Enciam conreat sense terra ni pesticides en el Gastronòmic Fòrum Barcelona / Foto: ACN

El mètode 60 dies

Realment no sé si amb aquest truc l'enciam pot durar 60 dies com assegura aquest tiktoker, però després de comprovar el resultat en unes setmanes, em puc creure perfectament que s'arribi als dos mesos. El primer pas és tallar la part de sota de l'enciam (sí, és imprescindible que estigui sencera). Només cal retirar la part marró, la que ja està rovellada. Després, mulles una gasa o paper cuina amb alcohol (el que vulguis) o aigua si no n'hi ha, i el col·loques en aquesta base que acabes de tallar.

Aquest enciam o cabdell l'introdueixes en una bossa de plàstic i la tanques amb el coll de l'ampolla. Si t'assegures que elimines tot l'aire, tindràs un tancament al buit molt útil. Només fent això un parell de setmanes t'asseguro que aquest enciam aguanta com nou, tant en sabor com en textura. I què passa quan aquest enciam que vas comprar és decaigut i trist? També tinc un truc per recuperar part de la seva alegria i que torni a ser cruixent. Aquest és tan senzill com rentar-lo en aigua calenta. Sí, així de simple. Una bona remullada en aigua uns graus més que temperada i estarà a punt de nou. Pots acabar amb aigua freda de nou per refrescar, però no et passis. Ja no queden excuses per no comprar enciam i menjar-se'l.