La rebosteria ofereix una gran varietat de postres tradicionals amb receptes que han passat de generació en generació, però pocs són tan curiosos com la coca dels 80 cops. Aquest dolç no només destaca pel seu sabor, sinó pel peculiar procés de preparació que, segons la tradició, ajuda a alliberar tensions. Es diu que aquesta coca, també coneguda com a pa de pessic dels 80 cops, permet descarregar estrès i frustracions mentre s'elabora, ja que requereix colpejar la massa repetidament.

Una coca de 80 cops

La coca dels 80 cops és originària de la regió de Galícia, a Espanya, on les mestresses de casa aprofitaven l'elaboració d'aquest pa de pessic per alliberar tensions. La recepta s'ha transmès oralment, i encara que existeixen lleugeres variacions, el procés fonamental continua sent el mateix: cal colpejar la massa exactament 80 vegades. Aquest ritual no és només una tècnica de pastat, sinó una pràctica que convida a deixar de banda les preocupacions mentre es cuina.

Coca 80 Cops / Foto: Pixabay

Com preparar la coca dels 80 cops

La recepta és senzilla, però el seu procés és únic. Els ingredients bàsics inclouen farina, ous, sucre, llevat i oli o mantega. Després de barrejar tots els ingredients, arriba el moment de la clau d'aquest dolç: colpejar la massa. Tradicionalment, la massa es col·loca sobre una superfície plana i es colpeja amb les mans o amb un rodet. El nombre exacte de cops és important, ja que la tradició indica que han de ser 80 per obtenir la textura perfecta. Aquests cops ajuden que la massa s'airegi i desenvolupi una consistència lleugera.

La recepta és senzilla, però el seu procés és únic

A més de millorar la textura, colpejar la massa és un exercici d'alliberament emocional. La concentració en cada cop i el ritme constant permeten que la ment s'aclareixi i s'alliberi de tensions. Fins i tot es diu que alguns cuiners posen una mica de música per marcar el ritme, fent que el procés sigui encara més terapèutic.

Una recepta casolana i tradicional / Foto: Unsplash

Els beneficis de la coca dels 80 cops

Més enllà del seu sabor, la coca dels 80 cops ofereix beneficis per a la salut mental. En requerir concentració i esforç físic, es converteix en una forma de mindfulness, ajudant a reduir l'estrès i millorar l'estat d'ànim. En un món cada vegada més accelerat, receptes com aquesta són una oportunitat de desconnectar i dedicar-se un moment de calma. Encara que avui dia existeixen mescladors elèctrics que faciliten la preparació de masses, la tradició de colpejar la coca es manté viva. Sigui com una recepta curiosa o com un exercici de relaxació, la coca dels 80 cops continua sent un símbol de la cuina tradicional que ens recorda que, de vegades, el procés és tan important com el resultat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!