Rica en vitamina C, en antioxidants molt dolça i amb un aspecte delicat i desitjable. Saps de quina fruita estem parlant? La nutricionista Júlia Farré dona una altra pista: "És una fruita que acostuma a agradar molt i és coberta de petites llavors a la seva superfície". Sí! Estem parlant de la maduixa, una fruita deliciosa que sempre apareix al top de les que més agraden. Però a més del seu sabor, aquesta nutricionista, que triomfa amb el seu compte d'Instagram gràcies als seus consells i informació valuosa sobre alimentació, destaca que es tracta d'una fruita amb múltiples beneficis, inclosa la gran quantitat de vitamina C que conté.

Més vitamina C que les taronges

Sempre associem vitamina C amb cítrics i amb el seu superpoder per prevenir refredats, però estem una mica equivocats. Hi ha moltes fruites que contenen més quantitat d'aquesta vitamina que les taronges o les mandarines i una d'elles és les maduixes. Una ració mitjana de maduixes, que poden ser uns 150 grams, conté uns 86 mg de vitamina C; mentre que una taronja mitjana, de 225 grams, conté 82 mg. Per saber si això és molt o poc, només hem de comparar-ho amb la recomanació diària dels experts, que és de 75 mil·ligrams al dia per a les dones adultes i 90 mil·ligrams en el cas dels homes. És a dir, amb una ració de maduixes al dia tindríem cobertes les nostres necessitats de vitamina C diàries.

Una ració mitjana de maduixes, que poden ser uns 150 grams, conté uns 86 mg de vitamina C

I una altra dada molt important. Ara que ha acabat la temporada de taronges i mandarines, cal destacar que les maduixes estan en el seu millor moment, ja que la seva temporada inclou des d'abril a juny. Estar de temporada implica que són més saboroses, però també que és fàcil trobar-les a un preu més econòmic. Això sense comptar l'impacte mediambiental que suposa consumir productes de temporada i proximitat.

Més que prevenir refredats

Demostrat que les taronges no són les reines de la vitamina C, toca desmuntar un altre mite: aquesta vitamina és molt més que un escut davant de refredats. En el seu compte d'Instagram, ens relata els beneficis d'aquesta vitamina per al nostre organisme: "La vitamina C és una vitamina que té moltes funcions al cos. Ajuda a transportar l'oxigen, a assimilar millor el ferro, potencia el sistema immune i és antioxidant, així que és important consumir vitamina C tots els dies".

Maduixes i la vitamina C / Foto: Unsplash
Maduixes i la vitamina C / Foto: Unsplash

I així és, la vitamina C intervé en multitud de processos del nostre organisme, per la qual cosa és important controlar els seus nivells. Destaquem aquest poder antioxidant perquè gràcies a aquesta funció aconsegueix combatre no només envelliment prematur de les nostres cèl·lules, també lluitar contra malalties cardíaques com les que afecten les artèries o contra molts tipus de càncer.

Soles o amb...

Un altre avantatge d'aquesta fruita de temporada és que ofereix infinites possibilitats. Soles estan delicioses, però també formen part de multitud de postres delicioses i molt típiques. Des de les clàssiques maduixes amb nata fins a un senzill batut amb llet. També és ideal per a pastissos, ja que a més de sabor, decoren com poques fruites. I tu com te les prens?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!