El Parc Agrari del Baix Llobregat és la regió agrícola més important de la rodalia de Barcelona. Una extensió de 3.400 ha que comprèn 14 municipis i de la qual surten alguns dels millors productes de proximitat de l'àrea metropolitana. La verdura insígnia del Prat, i la que té més superfície de conreu, és la carxofa. Però a la varietat de carxofa Prat original li ha sortit una competidora més rendible i menys gustosa. Aquesta és la varietat que has de buscar al mercat si vols gaudir al màxim del sabor de la carxofa de temporada.

🔪 Una cuinera catalana explica la manera correcta de netejar les carxofes
 

Nova varietat al camp

De carxofes, com de qualsevol altra fruita o verdura, n'hi ha diverses varietats. No és el mateix una poma fuji que una reineta o una golden. La varietat d'una hortalissa en determina la forma, el color, el sabor o el cost de producció, entre altres variables. Al Parc Agrari del Baix Llobregat, tradicionalment, s'ha plantat la varietat de carxofa blanca Tudela, una varietat molt apreciada gastronòmicament que és responsable, en gran part, del prestigi que tenen les carxofes del Prat. Però els darrers anys, a causa del canvi climàtic, a la blanca Tudela li ha sortit una alternativa més grossa, més resistent, més lluent i més barata. Una varietat aparentment millor, però amb un sabor molt pitjor. Es tracta de la carxofa green queen, una varietat que està substituint la majoria de cultiu de blanca Tudela al Parc Agrari del Baix Llobregat.

Si vols gaudir la carxofa més bona de totes, assegura't que sigui carxofa Prat varietat blanca Tudela

La green queen té força diferències amb la varietat blanca Tudela: sol ser una mica més grossa, es manté més temps verda un cop collida, té un característic color lila a la base i sol ser una mica més oberta a la part superior. A més, és menys tendra i menys gustosa que la blanca Tudela, però el més important és que és la més rendible econòmicament per als pagesos.

Pagès Jaume Prat de Llobregat foto Oriol Foix
En Jaume, pagès del Parc Agrari, explicant la problemàtica de les varietats de carxofa / Foto: Oriol Foix

Qüestió de supervivència

El canvi de varietat que s'ha produït els darrers anys afecta la majoria de productors de carxofa del Parc Agrari. En declaracions a elprat.digital, Agustí Garcia, president de la Cooperativa Agrícola del Prat de Llobregat, afirmava fa uns dies que "nosaltres lluitem per conservar la varietat autòctona, però davant del canvi climàtic no podem fer res. Prefereixo que se m’acabin els sentiments que els calés. És molt dur, però el pagès viu d'allò que cull”. La substitució de blanca Tudela per green queen suposa la pèrdua d'una part molt important del patrimoni gastronòmic del Baix Llobregat. També implica renunciar a qualitat en favor de rendiment econòmic. Però atenció, no podem culpar els pagesos. Tal com afirma Garcia, el cultiu de green queen respon a una qüestió de supervivència; els pagesos han de viure de la feina que fan.

I gran part de la responsabilitat per revertir la situació la tenim els consumidors. El pròxim cop que vagis al mercat a comprar carxofes, no busquis només la carxofa Prat; si vols gaudir la carxofa més bona de totes, assegura't que sigui carxofa Prat varietat blanca Tudela. La green queen, malgrat que també vingui del Prat i sembli més bonica, no és tan bona a l'hora de cuinar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!