La pastisseria Triomf de Barcelona (Rambla del Poblenou, 41) ha guanyat el concurs El Millor Xuixo del Món, que s’ha celebrat aquest diumenge a L’Escala, Alt Empordà. L'establiment és regentat per la pastissera Gisela Bellart, la tercera generació de pastissers del local Triomf. Bellart s'ha imposat en la quarta edició del certamen, recollint el relleu de la pastisseria Juhé de l’Escala. És el primer cop que una pastisseria de la capital catalana guanya aquest concurs.

El Millor Xuixo del Món és a la pastisseria Triomf

La Triomf va néixer l'any 1952 a la Rambla del Poblenou com una pastisseria i xarcuteria, perquè els pares del fundador, Antoni Bellart, eren carnissers i xarcuters. L'any 1993, el negoci va passar a mans de la segona generació, que el convertiria en pastisseria amb zona de degustació especialitzada en bombons, pastes de te, pastissos tradicionals, personalitzats, etc. Gisela Bellart, tercera generació, actualment és qui està prenent el relleu de la pastisseria i l'any 2022 va rebre el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador que atorga la Generalitat. Aquest dilluns 11 de març, la pastisseria guanyadora explicarà els seus secrets en una sessió especial de xuixcooking al Fòrum Gastronòmic de Girona.

El jurat, format per professionals qualificats com els pastissers Agustí GardellaÀngel Garcia Pubill o Lluís Estrada, ha triat el xuixo guanyador valorant la qualitat de la crema, l’aspecte interior (massa, esponjament, fullat, cocció), la qualitat del fregit i el sabor (equilibri crema i fregit). Mentre el jurat tastava els xuixos que s’han presentat, a pocs metres, a la plaça de la Sardana de l’Escala, se celebrava un taller d’elaboració de xuixos i una xuixada popular, a càrrec de la pastisseria Juhé de L’Escala, guanyadora de la darrera edició de 2022. En total, s'han repartit més de 500 xuixos.

La periodista Paula Molés, membre del jurat, ha explicat a Catalunya Informació que hi ha hagut unanimitat en el veredicte: "Realment hem comprovat com és de difícil fer un bon xuixo. Has de dominar moltes tècniques: la de la crema, la de la pasta de full i també la de la fregida". "La crema del guanyador és perfecta, amb tocs de llimona, de canyella i de vainilla. Cruixent i gens oliós", ha sentenciat. A partir d'aquesta edició, la seu del concurs serà itinerant i Barcelona acollirà la pròxima.

Un concurs força embrionari

El Concurs Mundial del Xuixo va néixer l’any 2018, coincidint amb el centenari del naixement d’aquest dolç tradicional, amb l’objectiu de fer-lo valdre. El creador d’aquesta iniciativa és el periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós, que compta amb la col·laboració de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB). La pastisseria Padrés de Banyoles (2018), la Fleca Pa Artesà del Vallès (2020) i la pastisseria Juhé de l’Escala (2022) han sigut les vencedores de les tres primeres edicions del Concurs.

El concurs està obert a professionals amb punt de venda al públic, com poden ser les pastisseries, fleques i restaurants. És organitzat per Monkeys Communications, en col·laboració amb l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) i el suport de l’Ajuntament de L’Escala, la Diputació de Girona, el Gremi de Flequer de les Comarques Gironines i el Gremi de Pastisseria de Girona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!