Nova edició del concurs Millor Panettone de l'Estat i nova victòria que cau a Catalunya. I per partida doble, ja que es disputaven les categories millor panettone artesà i millor panettone artesà de xocolata. En la primera, la guanyadora ha estat la pastisseria Canal (Barcelona), mentre que en l'altra divisió el premi se l'ha endut Madeleine by Ferrieres (Barcelona). 

El millor panettone artesà de l'Estat és a Catalunya

Mestres pastissers de tot Espanya es reuneixen per competir i sorprendre amb les seves creacions més espectaculars. No obstant això, i com ha ocorregut en els darrers anys, el país català aixopluga els guanyadors de les dues categories. En aquest cas, i més concretament, la capital catalana, ja que és la ciutat on s'hi troben les dues pastisseries premiades amb els millors panettones de tot l'Estat.
Els pastissers Toni Vera (Pastisseria Canal) i Felipe de Santa Cruz (Madeleine by Ferrieres) s’han imposat avui als més de 70 participants. Vera, nascut a Badalona el 1980, va començar a estudiar Química fins que, pràcticament per casualitat, va acabar formant-se durant cinc anys al Forn Bertran Mar, a més de Bubó i Comas, fins a arribar a Canal, on s’ha convertit en un especialista en croissants, entre altres elaboracions. De fet, Canal s’ha proclamat guanyadora del concurs Millor Croissant Artesà de l’Estat en tres edicions: 2016, 2019 i 2022. Fundada l’any 1970 per Mercè i Xavier Canal, la pastisseria Canal té establiments al carrer Muntaner i Calvet de Barcelona, ha introduït la innovació en la tradició, elaborant brioixeria i pastisseria clàssica i contemporània.

Millor panettone Fòrum Gastronòmic de Barcelona / Foto: Gastronòmic Fòrum de Barcelona
Tast i deliberacions / Foto: Gastronòmic Fòrum de Barcelona

Felipe de Santa Cruz s’ha imposat en la categoria de millor panettone artesà de xocolata de l’Estat. D’origen argentí, es va formar com a pastisser a Buenos Aires i l’any 2016 es va instal·lar a Eivissa per a sumar-se a un projecte de restauració. Més tard, va formar part dels equips de cuina del restaurant Chez Coco (Barcelona) i Grup Soho i, posteriorment, va treballar amb Eric Ortuño a la pastisseria L’Atelier de la ciutat comtal. Des de fa dos anys, està al capdavant de l’obrador de la seu de la pastisseria parisenca Madeleine by Ferrieres a Barcelona, situada al barri del Poblenou. Del seu panettone destaquen que és 100% natural, amb més de 30 hores de fermentació i ingredients de primera qualitat.

Seguint les bases del concurs, els participants en la categoria ‘clàssic’, han lliurat dos panettones artesans de fruites (llimona o cedre, taronja i panses), d'elaboració pròpia, amb corona de glassa de sucre, d'entre 1050 i 1150 grams. Si participen en la categoria ‘xocolata’, han entregat dos panettones de xocolata negra o amb llet (mínim 40% de cacau) i també amb un pes d'entre 1.050 i 1.150 grams.

Millor panettone Fòrum Gastronòmic de Barcelona / Foto: Gastronòmic Fòrum de Barcelona
Concursants del millor panettone de l'Estat 2024 / Foto: Gastronòmic Fòrum de Barcelona

En la passada edició de 2023, Lluís Costa (Vallflorida Xocolaters) va ser el guanyador en ambdues categories i es va convertir així en el primer pastisser en la història del concurs en aconseguir ambdós títols. Costa ha format part del jurat d'enguany per a la modalitat de panettone clàssic, al costat de noms rellevants de la pastisseria artesanal i d'autor, com l'italià Bruno AndreolettiIban YarzaXavi Barriga i Georgina Crespo (Fleca Balmes), entre d'altres. En el jurat de la categoria de xocolata, trobem Gerard Costa (Vallflorida Xocolaters)Nuño García (Clan Obrador), Àlex Lera (Pastisseria Sant Llehí) i la presència destacada de la pastissera i xocolatera australiana, Kirsten Tibballs, habitual com a jutge en competicions internacionals com el World Chocolate Masters a París, el Patisserie Grand Prix del Japó i el World Chocolate Masters National a Londres.

El Gremi de Barcelona organitza el concurs amb el patrocini de Cacao Barry, Cart Service, Corman i Farines Ylla. L’objectiu és incentivar i premiar els coneixements i habilitats dels pastissers artesans en l’elaboració del panettone, unes postres que han viscut un autèntic boom en els últims anys en el nostre país. En la llista de guardonats en edicions anteriors, trobem:  Daniel Jordà, de Panes Creativos, i Eric Ortuño, de L’Atelier (2022); Dolç par Yan Duytsche (Sant Cugat) i Cal Jan (Torredembarra i Tarragona) (2021); Xocosave (2020); Cloudstreet (2019); Ochiai (2018); Oriol Balaguer (2017); i Dolç Par Yann Duytshche (2016).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!