En els últims anys, hem estat testimonis d'un canvi dràstic en la manera en què ens relacionem amb el menjar. Les costums modernes, impulsades per la rapidesa i la conveniència, estan erosionant l'autèntic menjar casolà, aquest que alguna vegada va ser un pilar fonamental de la nostra cultura i benestar.

Canvis dràstics

Un dels principals costums que estan acabant amb el menjar casolà és la dependència excessiva dels aliments processats. Aquests productes, plens de conservants, colorants i saboritzants artificials, han envaït els nostres rebostos. Les persones, pressionades per la falta de temps, troben als aliments preempacats una solució ràpida i fàcil. Tanmateix, aquesta opció, encara que convenient, sacrifica la qualitat i el valor nutricional del menjar casolà. Les receptes tradicionals, que requereixen temps i dedicació, estan sent substituïdes per platets prefabricats que amb prou feines necessiten escalfar-se al microones.

Les receptes casolanes en perill / Foto: Unsplash

Un altre costum que està deteriorant l'autèntic menjar casolà és l'auge del menjar ràpid. Les cadenes de menjar ràpid han proliferat a tot el món, oferint una alternativa econòmica i ràpida al menjar casolà. Tanmateix, el consum regular d'aquests aliments rics en greixos saturats, sucres i sal, no només té un impacte negatiu en la salut, sinó que també disminueix el valor que se li donava a la preparació de menjars casolans en família. El menjar ràpid, dissenyat per ser consumit sobre la marxa, ha desplaçat els menjars familiars, on es compartien històries i es transmetien receptes de generació en generació.

Les cadenes de menjar ràpid han proliferat a tot el món i han condicionat l'entorn

La cultura de la immediatesa, alimentada per la tecnologia i el ritme accelerat de la vida moderna, també està acabant amb el menjar casolà. Aplicacions de lliurament d'aliments i serveis de subscripció de menjar han fet que sigui més fàcil que mai evitar la cuina per complet. Aquestes solucions, encara que còmodes, eliminen el procés de preparació d'aliments, un moment crucial on es connectava amb els ingredients i s'experimentava amb sabors i tècniques. La falta d'aquest vincle directe amb la preparació dels aliments està fent que les persones perdin l'estima per la cuina casolana.

Els costums estan canviant / Foto: Unsplash

Finalment, la influència de les modes alimentàries també ha contribuït a la disminució del menjar casolà autèntic. Les dietes de moda i els superaliments han desplaçat ingredients tradicionals, en moltes ocasions sense considerar el valor cultural i nutricional dels platets casolans tradicionals. Aquest canvi ha portat a la pèrdua de receptes familiars i tècniques de cuina que alguna vegada van ser essencials en la nostra dieta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!