Les algues, encara que sovint s'associen amb la cuina asiàtica o les amanides gurmet, són en realitat un ingredient omnipresent a molts aliments processats. Des de productes carnis fins a l'escuma de la cervesa, les algues s'han convertit en un recurs clau per a la indústria alimentària gràcies a les seves propietats gelificants, estabilitzants i emulsionants. A continuació, explorem alguns aliments comuns que contenen algues i que probablement no ho sabies.

Aliments amb algues

Productes carnis processats

En productes com salsitxes, hamburgueses i embotits, és comú trobar alginats, compostos derivats d'algues marrons com l'alga bruna. Aquests alginats s'utilitzen per millorar la textura i la cohesió de la carn, actuant com a aglutinants. Aquest additiu no només millora l'aparença i la sensació en boca del producte, sinó que també permet als fabricants reduir el contingut de greix i aigua, mantenint alhora una consistència ferma i atractiva. A més, els alginats ajuden a mantenir la frescor i a prolongar la vida útil d'aquests productes.

És freqüent trobar algues per millorar la textura de carns processades / Foto: Unsplash
És freqüent trobar algues per millorar la textura de carns processades / Foto: Unsplash

Escuma de la cervesa

Alguna vegada t'has preguntat per què l'escuma de la cervesa és tan estable i duradora? La resposta està, en part, en les algues. Molts cervesers utilitzen carragenina, un polisacàrid extret de les algues vermelles, durant el procés d'elaboració. La carragenina s'afegeix per aclarir la cervesa, eliminant partícules indesitjades i estabilitzant l'escuma. Gràcies a aquest additiu, la cervesa no només té un aspecte més net i atractiu, sinó que l'escuma roman al vas per més temps, millorant l'experiència sensorial del consumidor.

La carragenina és la responsable de la durada de l'escuma de la cervesa

Lactis i postres

Els productes lactis com iogurts, gelats i formatges d'untar sovint contenen carragenina o agar-agar, ambdós derivats de les algues. Aquests ingredients s'utilitzen per espessir i estabilitzar els productes, atorgant-los una textura suau i cremosa. En el cas dels gelats, per exemple, l'agar-agar ajuda a prevenir la formació de vidres de gel, garantint una experiència de consum més agradable. A més, aquests additius permeten que els productes baixos en greix mantinguin una textura rica sense necessitat d'afegir greixos addicionals.

Productes de fleca i pastisseria

Les algues també juguen un paper a la fleca i la pastisseria. L'alginat de sodi, un altre derivat de les algues, es fa servir com a estabilitzant en masses per a pans, pastissos i galetes, millorant la retenció d'aigua i estenent la frescor del producte. A més, l'agar-agar s'utilitza en l'elaboració de gelatines i confitures, proporcionant una alternativa vegetal a la gelatina animal.

L'agar-agar s'utilitza per a l'elaboració de la majoria de confitures / Foto: Unsplash
L'agar-agar s'utilitza per a l'elaboració de la majoria de confitures / Foto: Unsplash

Salses i adorns

En salses, adorns per a amanides i alguns productes d'aliments preparats, les algues són presents sota la forma de carragenina i altres extractes. Aquests additius garanteixen que la barreja es mantingui homogènia, evitant la separació de líquids i sòlids.

Per tant, les algues no només són presents en plats exòtics, sinó que són un component crucial en una àmplia gamma d'aliments processats. La seva versatilitat i propietats funcionals les converteixen en un ingredient de gran valor per a la indústria alimentària moderna. La pròxima vegada que gaudeixis d'un gelat, una cervesa o un embotit, pensa en les algues que probablement són allà, millorant la teva experiència gastronòmica sense que te n'adonis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!