La combinació d'aliments és una pràctica comuna a la cuina, però algunes barreges poden causar problemes digestius, reduir l'absorció de nutrients o fins i tot produir reaccions adverses. A continuació, detallem algunes combinacions d'aliments que és millor evitar.

Aliments per no barrejar mai

Llet i cítrics

La llet i els cítrics, com taronges o llimones, no es barregen bé a causa de l'acidesa dels cítrics, que pot fer que la llet es qualli a l'estómac. Això pot provocar malestar digestiu i reduir l'eficàcia digestiva de la llet. A més, aquesta combinació pot causar inflor i gasos en persones sensibles.

La llet i els cítrics, com taronges o llimones, no es barregen bé a causa de l'acidesa dels cítrics

camina ambrosini AlwIBbFJaX8 unsplash
Els cítrics no combinen amb tot / Foto: Unsplash

Carn i lactis

Barrejar carn i lactis pot ser problemàtic per a la digestió. La carn, rica en proteïnes i greixos, requereix un entorn àcid per a la seva digestió, mentre que els lactis necessiten un entorn més alcalí. Consumir-los junts pot alentir la digestió, causant pesadesa i malestar estomacal. Aquesta combinació també és desaconsellada en diverses tradicions culinàries i religioses, com la kosher.

Aliments rics en carbohidrats i proteïnes

Combinar aliments rics en carbohidrats (com pa, arròs o pasta) amb proteïnes (com carn, peix o ous) pot complicar la digestió. Els carbohidrats es digereixen més fàcilment en un ambient alcalí, mentre que les proteïnes requereixen un ambient àcid. Consumir-los junts pot portar a una digestió ineficient i a problemes com gasos, inflor i malestar estomacal.

Fruites i àpats principals

Les fruites es digereixen ràpidament i, quan es consumeixen amb o després d'àpats principals que tarden més a digerir-se, poden fermentar a l'estómac. Això pot causar gasos, inflor i malestar digestiu. És millor menjar fruites soles o amb l'estómac buit per evitar aquests problemes.

Alcohol i cafeïna

L'alcohol i la cafeïna són estimulants que afecten el cos de manera oposada. L'alcohol és un depressor del sistema nerviós central, mentre que la cafeïna és un estimulant. Barrejar-los pot posar en tensió al sistema digestiu i cardiovascular, i també pot emmascarar els efectes de l'alcohol, portant a un consum excessiu i els seus riscos associats.

chuttersnap 9UD0JHnWyVE unsplash
L'alcohol no t'ajudarà amb la teva digestió / Foto: Unsplash

Olis i greixos amb proteïnes

Barrejar olis i greixos amb proteïnes pot alentir significativament el procés digestiu. Els olis i greixos requereixen una gran quantitat d'energia digestiva, i quan es combinen amb proteïnes, poden fer que l'estómac treballi més del necessari. Això pot resultar en indigestió i sensació de pesadesa.

Begudes fredes i menjades calentes

Beure líquids freds juntament amb menjars calents pot dificultar la digestió. Els líquids freds poden solidificar els greixos presents als aliments calents, fent que el cos hagi de treballar més per descompondre els aliments. Això pot causar problemes digestius i alentir el metabolisme.

Per mantenir una bona salut digestiva i aprofitar al màxim els nutrients dels aliments, és important ser conscient de les combinacions alimentàries que consumim. Evitar les barreges esmentades pot ajudar a prevenir malestars digestius i optimitzar l'absorció de nutrients. La clau està en fer atenció a com reacciona el nostre cos i ajustar les nostres eleccions alimentàries en conseqüència.