La Fatarella ha acollit la 1a edició de la Nit de l'Oli Verge Extra i el lliurament dels premis per als millors Olis catalans d'Oliva Verge Extra (OOVE). Prop de 300 persones han assistit al sopar de gala en el qual s'han anat revelant els productes premiats davant d'una important representació del sector de l'oli català, que està format per més de 80 varietats i 5 DOP. El sopar ha sigut una proposta gastronòmica, amb gran protagonisme de l'OOVE, de Vicent Guimerà, xef amb Estrella Michelin al restaurant Antic Molí, d'Ulldecona. El president Salvador Illa ha estat l'encarregat d'obrir la gala de la Nit de l'Oli amb un missatge enregistrat que s'ha projectat a l'inici de la gala, on ha excusat la seva absència i ha reiterat el suport del Govern al sector.
Els 10 millors olis d'oliva verge extra de Catalunya
Els 10 millors OOVE de 2024 són Finques de L'Olivera SCCL, de Vallbona de les Monges (Urgell); Cal Portalé Picual de Cal Portalé SCP, de Claverol (Pallars Jussà); Mas Curró Extra d'Agrícola Mas Curró SL, de Caldes de Montbui (Vallès Oriental); Oli Fontclara Arbequina de Zanotelli SL, de Fontclara (Baix Empordà); Padrí de Josep Maria Catà Català, del Morell (Tarragonès); Mas Curró d'Agrícola Mas Curró SL, de Caldes de Montbui (Vallès Oriental); Janiroc Arbequina i Janiroc Koroneiki, d'Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU, de Rosselló (Segrià); Ella l'Adam de Comercial Az-Azeytun XCIII SL, de Batea (Terra Alta); i Baronia de Cabacés d'Agrícola i Secció Crèdit de Cabacés SCCL (Priorat).
Durant el sopar s'han lliurat un total de 83 guardons de les set categories dels premis, OOVE de Grans Productors, OOVE de Petits Productors, Olis de Producció Ecològica, Olis Monovarietals, Olis Elaborats en Projectes de Recuperació de Varietats Autòctones, Millor Maridatge, Combinació Culinària i Versatilitat Gastronòmica i Millor Packaging. 132 olis havien optat als premis.
La DOP Oli Terra Alta i l'Empeltre en creixement
L'alcalde de la Fatarella, Jordi Rius, ha celebrat poder ser amfitrions d'aquesta primera edició del certamen i ha celebrat que els productors terraltins hagin rebut alguns dels guardons. "Perquè s'ho mereixen per la gran qualitat d'oli d'oliva verge que es fa aquí, no només de la varietat arbequina, sinó també d'una varietat fantàstica que és l'Empeltre", ha defensat.
La DOP Oli Terra Alta reivindica que està "creixent en reconeixement" justament per aquesta feina ingent per fer conèixer i fer valer la varietat autòctona. "Cada dia estem fent millor les coses", ha apuntat el president Pere Josep Colat. Els productors han deixat de "buscar sobretot el rendiment", i han apostat per oferir uns olis més aromàtics amb un fruit collit abans del que era habitual.
"L'Empeltre quan el collíem més tard donava un oli pla i dolç, sense defectes ni virtuts. Ara que collim a partir de l'octubre ha sigut una sorpresa perquè té unes característiques que destaquen molt i és molt reconegut, també amb premis", ha detallat Colat. "Això dona cada dia més il·lusió als productors", ha afegit.