Quan parlem d'alimentació saludable, la qualitat dels productes que consumim és tan important com el seu contingut nutricional. Tanmateix, molts aliments frescos que considerem saludables poden estar contaminats amb alts nivells de pesticides químics sintètics. Aquests químics, utilitzats per protegir els cultius de plagues i malalties, sovint romanen en les fruites i verdures fins i tot després de ser rentades. Aquest és el cas dels "Dirty Dozen", una llista anual dels 12 aliments més contaminats segons l'Environmental Working Group.

Els 12 aliments més "bruts"

Maduixes

Encapçalen la llista any rere any. Aquesta fruita dolça i popular pot contenir residus de fins a 20 tipus diferents de pesticides, el que la converteix en la més contaminada.

Les maduixes encapçalen totes les llistes / Foto: Unsplash

Espinacs

Una de les verdures més riques en nutrients, però també una de les més contaminades. Conté residus d'insecticides perillosos per a la salut.

Col arrissada, col i mostassa

Aquests fulls verds comparteixen el tercer lloc a causa dels pesticides utilitzats en el seu cultiu.

Els "Dirty Dozen" ens recorden la importància d'estar informats sobre l'origen i tractament d'allò que mengem

Préssecs

La seva pell fina absorbeix fàcilment els pesticides, fent-los difícils d'eliminar fins i tot amb un rentatge profund.

Peres

Aquesta fruita aparentment inofensiva també presenta residus de pesticides preocupants.

Nectarines

Igual com els préssecs, la seva pell delicada les fa vulnerables a l'acumulació de químics.

Les nectarines són també dels que més químics contenen / Foto: Unsplash

Pomes

Encara que són una de les fruites més populars del món, la seva exposició a pesticides durant el cultiu és significativa.

Raïm

Un petit carràs pot contenir residus de múltiples pesticides, utilitzats per prevenir plagues durant tot el cicle de creixement.

Pebrots i xilis

Els pesticides sintètics que s'utilitzen per a aquests vegetals són difícils d'eliminar completament.

Cireres

La seva dolçor natural les fa atractives no només per als humans, sinó també per a les plagues, per la qual cosa es tracten amb químics.

Nabius

Malgrat la seva mida, contenen alts nivells de residus químics.

Mongeta tendra

Són les últimes en la llista, però no per això menys contaminades.

Què fer al respecte?

Per reduir l'exposició a aquests pesticides, l'ideal és optar per productes orgànics sempre que sigui possible, especialment quan es tracta dels aliments inclosos en aquesta llista. A més, rentar i pelar les fruites i verdures pot ajudar, encara que no elimina completament els residus. Triar conscientment els aliments que posem a la nostra taula és un pas crucial cap a una alimentació més segura i saludable. Els "Dirty Dozen" ens recorden la importància d'estar informats sobre l'origen i tractament d'allò que mengem.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!