La gastronomia catalana és una de les més riques i variades de la península Ibèrica, amb una combinació de productes del mar i la muntanya que ha donat lloc a plats emblemàtics. Des dels seus brous i guisats fins als seus embotits i dolços, Catalunya ofereix una cuina que combina tradició i innovació. Tanmateix, no tots els plats tenen el mateix reconeixement. TasteAtlas, una plataforma que recopila i valora receptes de tot el món segons l'opinió dels usuaris, ha elaborat una llista amb els 24 plats catalans més mal valorats. Encara que moltes d'aquestes receptes són imprescindibles a la taula catalana, les seves puntuacions revelen que no convencen a tots els paladars.

Els 24 plats catalans més mal valorats

Encapçalant la llista amb la puntuació més baixa es troben les faves a la catalana, un guisat de faves amb botifarra negra, cansalada viada i vi blanc. Malgrat ser un plat tradicional, la seva textura i sabor poden resultar pesats per a alguns. Li segueixen les boles de picolat, mandonguilles de porc i vedella en una salsa amb olives i bolets, i el bacallà a la llauna, una recepta barcelonina en la qual el bacallà es cuina amb all, pebre vermell i oli d'oliva. Ambdós plats són clàssics a Catalunya, però sembla que no han aconseguit una gran acceptació entre els votants de TasteAtlas.

Cloïses amb vaig veure blanc / Foto: Unsplash
Cloïsses amb vi blanc / Foto: Unsplash

En l'apartat de mariscos i peixos, trobem les cloïsses amb vi blanc, una recepta senzilla de cloïsses cuinades amb vi blanc, all i julivert, que potser hagi estat valorada a la baixa per la seva falta de complexitat. També apareixen el suquet de peix, un guisat mariner amb peix i patates, i la paella catalana, una versió de la famosa paella valenciana que a Catalunya se sol preparar amb carn i marisc. A més, l'esqueixada, una amanida freda de bacallà dessalat amb tomàquet, ceba i olives, també ha rebut una puntuació baixa, probablement per l'intens sabor del bacallà cru, que no agrada a tothom.

Entre els plats de carn i embotits, destaca la sorprenent inclusió de la botifarra, un dels productes més emblemàtics de Catalunya. També apareixen en la llista el trinxat, un plat d'hivern a base de col, patata i cansalada viada, i els cargols a la llauna, cargols rostits amb herbes, que, encara que són molt apreciats per alguns, continuen sent un plat divisiu. Altres plats carnis en la llista inclouen els canelons a la catalana, típics de les celebracions de Nadal, i els fideus a la cassola, un guisat de fideus amb carn i sofregit que es diferencia de la fideuà valenciana en la seva preparació i presentació.

Botifarra / Foto: Unsplash
Botifarra / Foto: Unsplash

Quant als vegetals i acompanyaments, la llista inclou la samfaina, un sofregit de verdures similar a la samfaina, i els espinacs a la catalana, saltejats amb panses i pinyons, una combinació dolça i salada que no sembla haver convençut a molts. També apareix el pa de pagès català, un pa rústic amb indicació geogràfica protegida que, malgrat la seva qualitat, ha rebut una valoració moderada, i sense oblidar el xató, una amanida clàssica.

Les postres i dolços també han estat objecte d'escrutini en aquesta classificació. Els carquinyolis, unes galetes cruixents d'ametlla similars als biscotti italians, i el xuixo, un pastís farcit de crema típic de Girona, han estat valorats amb puntuacions baixes, probablement a causa de la seva textura o dolçor. També apareixen la mona de Pasqua, el tradicional pastís de Pasqua decorat amb figures de xocolata, i els panellets, petites boletes de massapà cobertes de pinyons que es mengen en la festivitat de Tots Sants. A més, les postres de músic, una senzilla combinació de fruits secs i fruites deshidratades servida amb licor dolç, semblen haver estat considerat massa simple en comparació amb altres postres més elaborades.

Les postres i dolços també han estat objecte d'escrutini en aquesta classificació

Finalment, també trobem les neules, que solen acompanyar el cava en les celebracions de Nadal, i la coca de Sant Joan, un pa de pessic festiu decorat amb fruites confitades i pinyons, que, malgrat la seva importància en la nit més curta de l'any, no ha aconseguit una puntuació alta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!