El terme microbiota sembla voler acaparar-ho tot i, d'alguna manera, així és. Fins i tot fa bé poc es parlava de flora intestinal i el canvi de terme no és una moda més, simplement es deu al fet que nous estudis han ampliat aquest camp i, per tant, es mereixia un nom a la seva mesura. Quan parlem de microbiota intestinal ens referim al conjunt de bacteris i microorganismes que habiten al nostre intestí. I és que al nostre cos habiten diferents microbiotes (una altra d'important és la vaginal, per exemple). En aquest petit món habitat per uns cent trilions d'habitants hi ha un requisit bàsic perquè regni l'harmonia, l'equilibri. És a dir, cada família ha de tenir un determinat nombre de membres, si aquest puja o descendeix, s'acaba la pau i apareixen els problemes, és a dir, les malalties.

5 aliments per millorar la microbiota

Lluny del que es pot creure, la microbiota no només afecta la nostra digestió o problemes relacionats amb el trànsit intestinal. Des del son fins a l'estat anímic poden variar depenent de com es trobi la nostra microbiota. Una més sana afavoreix el procés de la digestió aconseguint la descomposició adequada dels aliments, la qual cosa ajuda en l'absorció de nutrients essencials per al cos, reforça el sistema immune i regula l'estat d'ànim. I per aconseguir tots aquests beneficis cal començar a cuidar la nostra microbiota amb aquests productes.

Iogurt

Per cuidar la microbiota, l'aliment més bàsic i assequible és el iogurt. Es tracta del probiòtic més comú i conegut, és a dir, aliments que contenen microorganismes vius destinats a mantenir o millorar els bacteris "bons". Al iogurt trobem els lactobacils i bifidobacteris, un bon equip.

Bolets

Es tracta d'un dels aliments més antics pel fet que era comú i fàcil trobar-los en l'antiguitat. Saludables i saborosos, els bolets són avui objecte de multitud d'estudis que afirmen que els polisacàrids presents en els bolets influeixen directament a la microbiota intestinal en exercir un efecte prebiòtic. I és que, si els probiòtics són aliments que contenen bacteris beneficiosos, els prebiòtics són l'aliment d'aquests bacteris.

Aliments, fruita i verdura microbiota / Foto: Pixabay
Els bolets són saludables i saborosos / Foto: Pixabay

Fruites variades

Els beneficis de menjar fruita són de sobres coneguts, però quantes fruites diferents menges a la setmana? Ja hi ha diversos experts que s'han sumat a la teoria que la quantitat no és l'únic i que en la varietat està l'èxit, tant que la recomanació més comuna és arribar a les 30 diferents. Tots els colors, textures, sabors i graus de dolçor han de ser als nostres menús setmanals.

Aliments, fruita i verdura microbiota / Foto: Pixabay
Els beneficis de menjar fruita són de sobra coneguts / Foto: Pixabay

Llegums

Per cuidar la nostra microbiota necessitem una dieta baixa en greixos i rica en fibra. I això és, precisament, el que ens aporten els llegums. Siguin cigrons o llenties, la seva aportació de fibra és més que considerable, una cosa essencial per afavorir el trànsit intestinal.

Avinagrats

Una de les conserves més tradicionals a l'hora de treballar les verdures han estat els avinagrats. Avui se sap que són una formidable font de probiòtics, igual com els aliments fermentats.

Aliments, fruita i verdura microbiota / Foto: Pixabay
Són una formidable font de probiòtics / Foto: Pixabay

A més, tant els cogombrets com els ceballots o la pastanaga, destaquen per la seva acció desintoxicant, eviten els gasos i la inflor abdominal i afavoreixen la digestió. També són recomanables per ser rics en vitamina C, àcid làctic, fòlic i enzims digestius.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!