La diabetis és una malaltia crònica que afecta milions de persones a tot el món. Mentre que la genètica i l'estil de vida juguen un paper important en el seu desenvolupament, estudis recents han suggerit que certs additius alimentaris poden augmentar el risc de desenvolupar diabetis tipus 2. Aquí et presentem set d'aquests additius que has de tenir en compte en triar els teus aliments.

7 additius que augmenten el risc de diabetis

alexander ramat oKay0q7Pa30 unsplash
El sucre ha d'estar sempre controlat / Foto: Unsplash

Sucres afegits

Els sucres afegits, com el xarop de blat de moro d'alta fructosa i el sucre de taula, són comuns en una àmplia gamma de productes processats, des de refrescos fins a aliments enllaunats i productes enfornats. El consum excessiu de sucres afegits no només pot contribuir a l'obesitat, sinó que també s'ha relacionat amb un risc més gran de diabetis tipus 2.

Edulcorants artificials

Encara que els edulcorants artificials es promocionen com a alternatives baixes en calories al sucre, alguns estudis suggereixen que el seu consum pot estar associat amb un risc més gran de resistència a la insulina i diabetis. Exemples comuns inclouen l'aspartam, la sucralosa i l'acesulfam-K.

La diabetis és una malaltia crònica que afecta milions de persones a tot el món

Grasses trans

Els greixos trans són un tipus de greix artificial que es troba comunament en aliments processats i fregits. Aquests greixos no només augmenten els nivells de colesterol dolent (LDL), sinó que també s'ha demostrat que augmenten el risc de resistència a la insulina i diabetis tipus 2.

Saboritzants artificials

Els saboritzants artificials, com el glutamat monosòdic (MSG) i altres additius que realcen el sabor, es troben en una varietat d'aliments processats. Encara que no s'ha establert una connexió definitiva, alguns estudis suggereixen que el consum excessiu d'aquests additius podria augmentar el risc de diabetis.

Colorants artificials

Els colorants artificials s'utilitzen per millorar l'aparença de molts aliments, des de dolços fins a begudes. Encara que el seu impacte en la salut encara no es comprèn completament, alguns estudis han suggerit que certs colorants artificials podrien estar relacionats amb un risc més important de diabetis.

Conservants

Els conservants, com el nitrit de sodi i el benzoat de sodi, s'utilitzen per prolongar la vida útil dels aliments processats. Si bé el seu impacte en la salut encara es debat, alguns estudis han trobat una associació entre el consum de conservants i un risc més gran de diabetis tipus 2.

Potenciadors del sabor

Els potenciadors del sabor, com el glutamat monosòdic (MSG), s'utilitzen per millorar el sabor de molts aliments processats. Encara que l'evidència és limitada, alguns estudis suggereixen que el consum excessiu d'aquests additius podria augmentar el risc de diabetis.

mariana medvedeva usfIE5Yc7PY unsplash
Alimentació sana: clau per controlar la diabetis / Foto: Unsplash

Si estàs preocupat pel teu risc de diabetis, és important llegir les etiquetes dels aliments i limitar el teu consum de productes que continguin aquests set additius alimentaris. Optar per aliments frescos i naturals sempre que sigui possible pot ajudar a reduir la teva exposició a aquests ingredients potencialment nocius i promoure una millor salut a llarg termini.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!