Quan anem a la fruiteria o al supermercat, estem acostumats a veure prestatges uniformes plens de fruites precioses. Peces lluents i acolorides que han passat un triatge abans d'arribar a les superfícies comercials. Però la fruita no creix tota igual. Les peces lletges se solen descartar, o per fer-ne suc o per vendre en altres mercats. Però la fruita lletja no té per què ser dolenta. Aquestes són algunes de les impureses que tenen les pomes, que gairebé no afecten el seu sabor i que pots eliminar de manera molt senzilla.
Defectes de les pomes
Aquestes impureses se solen trobar a la pell i afecten visiblement l'estètica de la poma, però molt lleument el seu sabor. N'hi ha que es produeixen quan la planta és a l'arbre i n'hi ha que s'originen durant la cadena logística entre que es cullen i arriben al supermercat. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) detalla alguns dels defectes més habituals de les pomes que comprem.
Russeting
El russeting consisteix en l'aparició de petites taques fosques a la pell de la fruita. Són taques que poden ser llises o rugoses i que són habituals en les varietats de poma Reineta. Es tracta d'un defecte poc important que només afecta l'estètica de la poma, però pràcticament no es nota en el sabor.

Bitter pit
També coneguda com a taca amarga, és habitual en varietats de poma com la Granny Smith, Braebum o Delicious. Són unes taques que apareixen a la fruita quan la planta pateix una deficiència de calç i solen sortir durant el procés de conservació de la poma. Les taques es veuen a la pell, però també poden arribar a la polpa. Les parts afectades per la taca solen ser més amargues o fins i tot insípides, però la resta de la fruita es manté bona.
Escaldadures
Són el resultat de l'oxidació natural de la pell de la poma. Són taques que no afecten la polpa i que no s'estoven. Apareixen durant el procés de conservació de la fruita i solen ser taques allargades, disperses i irregulars repartides per la pell de la poma. Es poden evitar amb l'ús d'antioxidants i són habituals sobretot a les pomes Granny Smith. Però una poma amb escaldadures és igual de bona que una que no en tingui malgrat no ser tan bonica.
Farinositat
Que una poma sigui més sucosa o més farinosa és una característica de la fruita que no sabrem fins que no la mengem. És un dels defectes que més afecta el sabor i la textura de la fruita, però alhora és una de les característiques més naturals. Igual que hi ha taronges més dolces i taronges més àcides, hi ha pomes més sucoses i d'altres més farinoses.
Virescència
Virescent vol dir, literalment, que comença a ser verd. I és exactament el que li passa a una poma amb virescència, que es comença a tornar verda. És un defecte que no se sol apreciar fins que no arriba a un estat avançat perquè s'origina a l'interior de la polpa. La fruita pren un color translúcid, com si estigués tacada d'oli, i adquireix tonalitats verdoses. Sol estar relacionat amb les tècniques de cultiu i a un desequilibri mineral.
La millor manera d'evitar aquests defectes, d'entrada, és comprant pomes que es vegin sanes. Però com que no totes les fruites boniques són sempre les més bones, no et refiïs de l'aspecte de la fruita; una poma amb taques pot ser més dolça que una poma que brilla. Per tant, per evitar químics, conservants i qualsevol producte que pugui portar la poma per protegir-la, només cal que la pelis o que la rentis amb aigua sota l'aixeta.