A l'hora d'escollir quin producte comprem al supermercat són moltes les variables a tenir en compte: el preu, la qualitat, la temporada o la marca són només alguns dels factors en els quals fixar-se. Però si hi ha un factor que té impacte en la nostra decisió és l'origen. Comprar fruita, verdura, carn o cervesa d'aquí o de qualsevol altre lloc del món té un impacte molt més gran en l'economia local del que ens pensem. Avui descobrim un col·lectiu de petits productors que conrea tots els aliments que ven a la serra de Collserola.

Autèntic producte de proximitat

El col·lectiu DeCollserola va néixer a finals de l'any passat amb l'objectiu de donar a conèixer els productes que elaboren els petits obradors de la serra de Collserola. Elaboradors de melmelades, cerveses, olis o verdures han unit esforços per fer arribar més lluny els seus productes de proximitat. Les diferents marques de DeCollserola distribueixen els seus aliments a restaurants de Sant Cugat del Vallès i voltants. Segons expliquen a la seva pàgina web, "la voluntat de DeCollserola és distribuir a totes les poblacions dins la regió a les faldes de la serra, però això s’anirà assolint gradualment. De moment, no distribuïm ni a Barcelonès ni a Baix Llobregat".

Les oliveres de Can Soler són úniques a la ciutat de Barcelona / Foto: Irene Vilà Capafons
Oliveres de Can Soler, el primer oli d'oliva solidari de Barcelona / Foto: Irene Vilà Capafons

El consum de productes de proximitat ha de ser una decisió conscient que serveixi per enfortir la base de la nostra alimentació

Productors de qualitat

Consumir productes de proximitat no passa només per comprar-los al supermercat, sinó també per saber quins restaurants els fan servir. De fet, la restauració és un dels canals on més volum de producte es distribueix; un canal que els particulars no solem tenir en compte. En el cas de DeCollserola, "els productors, pagesos i elaboradors artesans inclosos en aquest catàleg treballen en línia amb els valors de l'economia social i solidària, posant la vida al centre", segons explica el col·lectiu. Els productors locals que pots trobar a Collserola són els següents.

  • Al Natural
  • Can Domènech
  • Fermentum
  • Vinya de Can Font
  • Filgut
  • Florestina
  • L'Ortiga
  • La Rural de Collserola
  • Les Escales
  • Melvida
  • Jeroni de Moragas
  • Oli el Puig
  • Rabassaires
  • The Buttery

Encara que no tinguis un restaurant, conèixer aquests productors et permet interessar-te pels que més et cridin l'atenció i buscar la manera per comprar-los el producte que més t'agradi. No és una qüestió de marques ni de benefici econòmic; el consum de productes de proximitat ha de ser una decisió conscient que serveixi per enfortir la base de la nostra alimentació, que són els productors i artesans del territori.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!