L'alimentació infantil és crucial per al desenvolupament adequat dels nens, ja que influeix directament en el seu creixement físic, desenvolupament cognitiu i benestar general. Existeixen quatre nutrients essencials que no poden faltar en la dieta dels nens: proteïnes, carbohidrats, greixos saludables i vitamines i minerals.

L'alimentació infantil és crucial per al desenvolupament adequat dels nens

Proteïnes: Les proteïnes són els blocs fonamentals per al creixement i la reparació de teixits al cos, inclosos músculs, pell, òrgans i el sistema immunològic. En la infantesa, l'organisme està en constant desenvolupament, la qual cosa fa que les proteïnes siguin essencials. A més, les proteïnes contribueixen a la producció d'enzims i hormones necessàries per a diverses funcions biològiques. Fonts ideals per als nens inclouen carns magres, ous, peix, productes lactis, llegums i fruita seca. Incorporar prou proteïnes en la dieta ajuda a assegurar que els nens creixin de manera saludable i es mantinguin enèrgics.

tom hermans 3w6qAk35xAg unsplash
Els fruits secs s'han d'introduir des de petits / Foto: Unsplash

Carbohidrats: Els carbohidrats són la principal font d'energia del cos, especialment per als nens que estan en constant moviment i activitat física. A més, són essencials per al correcte funcionament del cervell, ja que les neurones depenen de la glucosa com a font d'energia. Els carbohidrats complexos, com els cereals integrals, fruites, verdures i llegums, són preferibles als carbohidrats simples, que es troben als productes ensucrats. En consumir carbohidrats complexos, els nens obtenen energia de forma sostinguda i estable, la qual cosa afavoreix la concentració i el rendiment físic.

Els carbohidrats són la principal font d'energia del cos

Greixos saludables: Encara que sovint s'associen negativament amb la dieta, els greixos són indispensables per al desenvolupament infantil. En particular, els greixos insaturats, com les que es troben en l'alvocat, oli d'oliva, peixos grassos (com el salmó) i nous, són crucials per al desenvolupament cerebral i nerviós. A més, els greixos ajuden a absorbir vitamines liposolubles, com les vitamines A, D, E i K, que són necessàries per a la salut dels ulls, ossos i el sistema immunològic.

mattia occhi Wqn8fvfexAw unsplash
Salmó, un aliment amb greixos saludables / Foto: Unsplash

Vitamines i minerals: Entre els micronutrients essencials, destaquen el calci, el ferro, el zinc i les vitamines A, C i D. El calci és vital per al desenvolupament d'ossos i dents fortes, mentre que el ferro és necessari per al transport d'oxigen a la sang i el desenvolupament cognitiu. La vitamina D facilita l'absorció del calci, i la vitamina C enforteix el sistema immunològic i promou la cicatrització de ferides. Les fruites, verdures, productes lactis i carns magres són excel·lents fonts d'aquests micronutrients essencials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!