Cada vegada que vas a un restaurant oriental acabes demanant una forquilla perquè t'és impossible apanyar-te amb els bastonets? A més, això et fa una mica de vergonya i et sents frustrat perquè sembla que ets l'única persona que no és capaç de menjar amb els clàssics bastonets? Continua llegint i podràs ratllar un nou repte de la teva llista.

Els trucs secrets per menjar amb escuradents

Fa temps que es comercialitzen unes espècies de gomes per ajudar els més petits de la casa a aprendre a espavilar-se. El problema d'aquest invent és que sol ser una mica cridaner. Entre les formes d'animals que solen tenir i els colors llampants que escullen, és difícil passar desapercebut en treure'n un d'aquests de la bossa i començar a utilitzar-lo. Per molt discret que siguis.

Menjar amb escuradents trucs / Foto: Pixabay
Alguns trucs per menjar amb bastonets / Foto: Pixabay

Però aquí va la solució. Un truc inspirat en aquests artefactes, però adaptats a la vida adulta, és a dir, molt més discrets. Només necessites un tovalló de paper. Si ets en un restaurant més elegant i tens un tovalló de tela, no t'atabalis, sempre pots substituir-lo per un mocador de paper.

Estén-lo sobre la taula en forma horitzontal i col·loca els bastonets a sobre també en horitzontal i amb els extrems superiors separats per un dit, més o menys. Enrotlla el tovalló com si els emboliquessis i assegura't que queden ben subjectes. Doblega els escuradents i notaràs com queden units pel tovalló, tal com queden amb l'invent per als nens, però molt menys estrident.

Segon nivell

Quan fa ja un temps que manipules els bastonets i aconsegueixes no omplir tot d'arròs ni que les gyozes surtin volant, és hora de passar al següent nivell. El truc principal i la base per aconseguir-ho és agafar-los per la part ampla. Tendim a agafar-los per baix perquè creiem que així tenim més control sobre allò que agafem, però no és així.

Un altre consell és col·locar l'inferior en l'espai existent entre el polze i l'índex i no moure'l. Aquest bastonet sempre és fix i pots confiar en el dit petit per bloquejar-lo. Per la seva part, serà el superior el que faci tot el treball. Aquest ha d'estar situat als extrems de l'índex i el polze, sempre en paral·lel a l'escuradents inferior. Comença amb plats que estiguin compostos de trossos mitjans perquè sigui més fàcil pinçar-los i portar-los fins a la boca. I recorda, tot és pràctica.

Guia menjar amb escuradents / Foto: Pixabay
Els bastonets es van inventar abans que la forquilla / Foto: Pixabay

Per què els bastonets? Aquesta pregunta te la faràs cada vegada que et caigui una mica de menjar i té una resposta. O algunes, depenent de les fonts. Però la més estesa és que els bastonets es van inventar molt abans que la forquilla i quan els nostres coberts tradicionals van arribar a l'antiga Xina, aquests estaven tan acostumats als seus furgadents que van decidir seguir igual.

A més, la manera de cuinar dels asiàtics no entra en conflicte amb els bastonets, ja que ho serveixen tot en trossos petits. Això no seria possible amb el nostre receptari, en el qual abunden els guisats de cullera o se serveix la carn en un filet que el comensal talla a mesura que menja. La nostra sort avui és poder donar-nos el luxe de menjar amb cullera un bon guisat i sopar una mica de sushi amb uns bastonets. El millor de cada casa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!