El primer dia de l’Andorra Taste 2024 ha començat com altres anys a l’auditori del Prat del roure amb les paraules de la periodista Carme Gasull que ha explicat fil per randa el que veurem aquests dies. Incidint en el lema Altitud versus latitud, tot explicant que “les dificultats que les zones de muntanya experimenten a causa de les condicions climàtiques són també compartides pels països de les latituds més nòrdiques com Suècia, Dinamarca, Finlàndia i Dinamarca”.

Per això el territori convidat d’enguany són els països nòrdics. Ha ressaltat també que enguany el premi Andorra Taste Award el concediran a la xef multi estrellada Carme Ruscalleda que premiarà la seva trajectòria. Entre les novetats d’aquest any, la trobada a 2.000 metres d’altitud del darrer dia en què continuarem debatent sobre la cuina de muntanya. També les activitats de caràcter social del cap de setmana en què el públic podrà gaudir de diferents tastets dels cuiners participants d’Andorra.

Els fogons de l'Andorra Taste no s'aturen
Els fogons de l'Andorra Taste no s'aturen / Foto: Cedida

Les jornades han començat amb una ponència de l’Àlex Kinchella xef de La Cort del Popaire de Soldeu a 1.900 metres d’altitud que fa cuina d’autor tenint en compte el producte local. El xef presenta la seva visió de la cuina andorrana treballant el trinxat i elaborant un gofre de trinxat i unes gyozas de trinxat. Ens comenta que la Borda a Andorra és una edificació singular on guardaven el bestiar a la part de baix i la palla al pis de dalt, la majoria de les quals ara les trobem reformades com habitatge o restaurant.

Un viatge al País Basc de la mà d'Elena Arzak, que defensa aferrissadament la cuina que passa de generació en generació i als productors del país

El següent ponent ha estat Filip Gemzell del Restaurant  ÄNG** (Tvååker) al cercle polar àrtic, que ha presentat un tàrtar de  musclos amb una crema d’anet fumada i ceba caramel·litzada, crema feta amb la mateixa aigua del bull dels musclos i unes ortigues amb el seu puré. Les ortigues formen part de la cuina sueca des de temps immemorials, recuperades ara en part gràcies a l’alta gastronomia. L'oferta que ofereix Filip al seu restaurant canvia segons l’estació de l’any aprofitant  les verdures de l’hort durant la temporada però també fermentades, adobades i fumades durant la resta de l’any. 

Seguim amb un viatge a Noruega amb Christopher Haatuft del Restaurant  Lysverket* (Bergen). Ells estan a prop dels fiords on solament un 4% de la terra és cultivada i clar, aquest fet influeix en la seva cuina. A Bergen no existeixen 4 estacions, solament dues sent l’estiu entre maig i setembre. Treballen molt el peix que acostumen a salar-lo. El plat que els  ha fet famosos és un menjar típic d’una boda de nom el filet de la núvia, però avui no cuinaran això si no un  Hamachi o peix llimona amb un allioli fumat, cireres fermentades i albercocs. Parlem del bacallà fresc, diu que val a dir que al restaurant cuinen el bacallà salat per motius logístics tot i que prefereixen sempre utilitzar peix fresc com avui.

Un viatge al País Basc de la mà d'Elena Arzak del Restaurant Arzak*** (Donostia, Espanya) que defensa aferrissadament la cuina que passa de generació en generació i als productors del país, ells intenten respectar les temporades que com sabem cada any són diferents. Ens explica que acostumen a treballar els productes del país per preservar la identitat tot i que és inevitable utilitzar els que venen de fora. Contenta d’estar en aquest congrés de cuina de muntanya, ens cuina una sopa d’all refredada, triturada amb una mica de pa fregit, afegeixen crema d’alls fermentats i cibulet per sobre. També un plat icònic d’Arzak, l’ou del dia, en aquest cas fregit amb una torradeta de sardines en salaó, un carré de corder amb crostons de polenta i les postres fets amb poma i sidra acompanyada d’un  crumble de nous.

Benjamín Lara Andorra Taste
La presentació de l'Andorra Taste ha comptat amb la intervenció de Benjamín Lana, director general de Vocento Gastronomia / Foto: Cedida

A vint quilòmetres de Pamplona, en un entorn idíl·lic, el xef David Yárnoz del restaurant Molino de Urdániz** (al petit poble d’Urdaitz) amb només vuit taules, treballa la cuina Navarra. El primer que ofereix és un plat que representa el paisatge de la badia de Sant Sebastià i l'altre el bosc que tenen a tocar del restaurant. Són unes algues amb blat i pinyons i l’acompanyen d’un brot de pi i caviar. Truita de riu que acaben fumant amb carbó de faig. Pell de bacallà acompanyada de brandada i pebrot.

Dona la benvinguda a l’acte inaugural en Jordi Torres Falco, ministre de Turisme i Comerç d'Andorra que titlla la cita d'imprescindible. Aprofundeix en el lema d’altitud i latitud destacant a la Carme Ruscalleda amb set estrelles Michelin que enguany rebrà l’Andorra Taste Award gràcies a la seva contribució a la cuina, ella agafa el relleu de Gaston Acuiro que va rebre el guardó l’any passat. Divendres començarà l’Andorra Taste més popular on participaran els restauradors locals, organitzant un espai gastronòmic amb una vintena de xefs del país en una oportunitat única d’ensenyar al món la cuina andorrana.

Al llarg de la tarda continuaran les activitats amb grans noms com Albert Franc, Rodrigo Martínez o Frédéric Molina entre els cuiners més destacats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!