Els aliments ultraprocessats s'han convertit en una part omnipresent de la dieta moderna, però nombrosos estudis han demostrat que el seu consum excessiu pot tenir greus conseqüències per a la salut. Aquests aliments, que passen per múltiples etapes de processament i contenen nombrosos ingredients artificials, sovint estan carregats de sucres, greixos no saludables, sodi i additius químics. Aquí discutim alguns dels aliments ultraprocessats que més has d'evitar per mantenir una bona salut.

Els aliments ultraprocessats que has d'evitar

Refrescos i begudes ensucrades

Els refrescos, sucs industrials i altres begudes ensucrades són entre els productes ultraprocessats més nocius. Aquestes begudes contenen grans quantitats de sucre afegit, que pot contribuir a l'obesitat, la diabetis tipus 2 i malalties cardiovasculars. A més, manquen de nutrients essencials i aporten calories buides, la qual cosa pot portar a un augment de pes insalubre.

Els refrescos, sucs industrials i altres begudes ensucrades són entre els productes ultraprocessats més nocius

brooke lark f8UqSigmto0 unsplash
Els refrescos no sempre són sans / Foto: Unsplash

Snacks i aperitius salats

Patates fregides, natxos, galetes salades i altres snacks solen estar atapeïts de sodi i greixos trans. Aquests greixos són especialment nocius, ja que poden augmentar el colesterol LDL (dolent) i reduir el colesterol HDL (bo), elevant el risc de malalties del cor. A més, l'alt contingut de sal pot contribuir a la hipertensió i altres problemes de salut relacionats amb el sistema cardiovascular.

Menjars ràpids

Hamburgueses, pizzes, nuggets de pollastre i altres productes de menjar ràpid estan altament processats i són rics en calories, greixos saturats, sucres i sal. Aquests aliments també tendeixen a contenir conservants i altres additius químics. El consum regular de menjar ràpid s'associa amb un risc més gran d'obesitat, diabetis, malalties del cor i altres problemes de salut crònics.

janice lin yUIN4QWKCTw unsplash
El menjar ràpid és un risc per a la salut / Foto: Unsplash

Productes de fleca industrial

Pastissos, galetes i altres productes de fleca industrial contenen grans quantitats de sucre, grasses trans i additius artificials. Aquests productes no només són altament calòrics, sinó que també tenen un baix valor nutricional. El seu consum freqüent pot portar a un augment de pes i contribuir al desenvolupament de malalties metabòliques.

Cereals d'esmorzar endolcits

Molts cereals d'esmorzar que es comercialitzen especialment per a nens són plens de sucres afegits i colorants artificials. Encara que poden semblar una opció convenient i saludable, el seu alt contingut de sucre i la seva baixa aportació de fibra i nutrients essencials els converteixen en una elecció poc saludable per a l'esmorzar.

Carns processades

Salsitxes, embotits, pernil i altres productes carnis processats són rics en sal, greixos saturats i conservants com els nitrits i nitrats, que s'han associat, amb un risc més gran de càncer colorectal. El consum regular de carns processades també està vinculat a malalties cardiovasculars i altres problemes de salut crònics.

Evitar o reduir significativament el consum d'aquests aliments ultraprocessats pot contribuir a una dieta més saludable i balancejada, millorant el teu benestar general i reduint el risc de malalties cròniques. Optar per aliments frescos, mínimament processats i rics en nutrients és una de les millors decisions que pots prendre per cuidar la teva salut a llarg termini.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!