El peix globus és un dels aliments més verinosos del món. Paradoxalment, en països com el Japó, també se'l considera una autèntica delicatessen. Però per aconseguir convertir un producte mortífer en un plat de luxe, convé tenir professionals formats i autoritzats per treballar amb total seguretat amb el producte. És el cas de Karin Tabira, una nena de només 10 anys que ha aconseguit l'autorització per tallar el peix globus, convertint-se així en la persona més jove del món a obtenir la llicència.

Un peix mortífer

El peix globus, també conegut com a fugu, és un peix molt verinós que conté una neurotoxina mil vegades més potent que el cianur. No es tracta només d'un subproducte que pugui irritar la pell o causar una indigestió; es tracta d'un verí capaç de matar fàcilment una persona adulta. Una petita dosi de verí pot paralitzar els músculs de l'individu i provocar una mort per asfíxia. A més, no existeix cap antídot contra la toxina.

sushi makizushi sashimi nigirizushi pas31
El peix globus és una delicatessen al Japó / Foto: Cedida

Amb l'ajuda de les seves eines -entre les quals hi ha un martell per ajudar-se a travessar les dures espines del peix amb el ganivet-, la Karin i la resta d'aspirants van haver de netejar curosament un exemplar de fugu en menys de 20 minuts

Per treballar amb productes com aquest, cal saber molt bé com treballar el peix. És per això que el Japó controla minuciosament qui pot manipular el fugu que s'utilitza per al consum humà. Per fer-ho, cal haver passat un examen que atorga la llicència de manipulació d'aquest peix. Diferents prefectures al país duen a terme aquesta prova, però cadascuna amb certes condicions diferents. A Kumamoto, lloc on viu Karin Tabira, la nena de 10 anys que ha obtingut el permís, les persones no es poden presentar a la prova fins que no tinguin 20 anys. A Yamaguchi, però, no hi ha edat mínima per fer l'examen i això ha permès a Karin treure's el permís a la prematura edat de només 10 anys i a la primera.

Un examen rigorós    

Per poder fer la prova, Karin Tabira va haver d'enfilar-se a una tarima per poder treballar amb comoditat al taulell. Amb l'ajuda de les seves eines -entre les quals hi ha un martell per ajudar-se a travessar les dures espines del peix amb el ganivet-, la Karin i la resta d'aspirants van haver de netejar curosament un exemplar de fugu en menys de 20 minuts. Un cop net el peix, els aspirants van haver de servir un plat de sashimi al governador. Un cop enllestida la feina i servit el plat de peix, la Karin va recollir els estris per sortir de la sala d'examen amb el títol que l'autoritza, a partir d'ara, a tallar i treballar el fugu. Almenys a la prefectura de Yamaguchi, perquè a Kumamoto, lloc on viu, haurà de fer-ho sota la supervisió d'un adult fins que no compleixi els 20 anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!