Han sigut molts mesos, un calvari de quasi un any, però el bar Pinotxo per fi torna a veure la llum. El 23 d'octubre serà la data en la qual reobrirà al públic barceloní. No ho farà al Mercat de la Boqueria, sinó a un altre mercat: el de Sant Antoni. La data s'ha fet oficial aquesta tarda de dimarts, segons ha avançat El Periódico. Sota el mateix nom, amb la mateixa essència que l'ha convertit en un emblema de la ciutat i amb el mateix equip familiar que l'ha fet créixer. Queden, per tant, menys de dues setmanes per poder xalar novament d'un establiment gastronòmic icònic de Barcelona.

El llegat del 'Pinotxo' ja té data oficial

Jordi Asín Bayén, nebot de Juan Bayén, més conegut com a Pinotxo, obrirà portes d'aquí a menys de dues setmanes al mercat de Sant Antoni. L’obertura del nou Bar Pinotxo ha estat molt desitjada per la parròquia des del seu tancament forçós al Mercat de la Boqueria. La ubicació definitiva del nou bar serà a la cantonada dels carrers de Tamarit amb Urgell on van començar les obres abans de l’estiu, fa uns mesos. “Serà un tornar als orígens”, segons paraules del mateix Jordi Asín. Pel que fa al mercat de Sant Antoni, amb menys turistes, per sort, i pel que fa a la carta que la mantindran intacta. Es mantindrà el nom de bar Pinotxo “perquè el nom és nostre” mentre no es demostri el contrari, assevera el Jordi.

El nou bar Pinotxo ja té data d'obertura: el 23 d'octubre Barcelona podrà gaudir de nou d'una icona gastronòmica

Al llarg dels anys, tots hem visitat la Boqueria en infinitat d’ocasions. Endrapàvem a l’Universal, el d’abans, quan el portava el Mario, molts dijous ens cuinava la paella davant nostre mentre petàvem la xerrada a la barra, també el Quim de la Boqueria on esmorzàvem els ous de Calaf amb xanguet o el filet de vedella amb foie. Però la setmana l’acabàvem sempre al Bar Pinotxo, on s'hi podia coincidir a la seva barra amb cuiners com el Ferran i Albert Adrià, l’Albert Rauric, l’Isidre Gironès, Joan Roca o Fermí Puig. Però també amb esportistes, polítics, actors i capellans. Ningú es deslliurava de trepitjar el local. El Jordi, que des de fa anys dirigia el local amb mestria, sempre sabia qui era qui, i amb una picada d’ullet t’avisava que no et moguessis, que aviat tindries el teu lloc, i així era. Ara, però, tocarà reunir-se amb tota aquesta elit al mercat de Sant Antoni.

Pinotxo ha marcat l'agenda gastro de 2023 a Barcelona

Si hi ha un fet o conjunt de fets que ha marcat l'agenda gastronòmica del 2023 a Barcelona aquesta ha sigut sense cap mena de dubte tot l'afer al voltant del bar Pinotxo, de la figura de Juan Bayén i de les desavinences amb la família. L'actualitat gastronòmica barcelonina ha estat marcada clarament en els darrers mesos per tot l'embolic que ha afectat el Bar Pinotxo, el Juan Bayén i els seus nebots, encapçalats per Jordi Asín Bayén. El rebombori informatiu ha sigut de dimensions considerables i, des que el recentment difunt Juan Bayén es va jubilar, les notícies han sigut constants. És per això que, després de l'emotiu comiat que va viure el 'Juanito' aquest dijous, considerem important recapitular tot el que ha succeït al voltant de la família 'Pinotxo'.

La primera notícia que va aparèixer relacionada amb la figura de Juan Bayén va ser l'anunci de la seva jubilació a finals de l'any passat. Després de treballar i pràcticament viure a la Boqueria durant més de 75 anys, fa quatre mesos el 'Juanito' va decidir posar punt final a la seva llarga trajectòria al Bar Pinotxo. Aquesta parada tan representativa del Mercat de la Boqueria, però, no anava a desaparèixer. Almenys, en un principi, ningú no s'ho esperava.

L'abril d'aquest any es va celebrar al Mercat de la Boqueria el comiat i darrer adeu de Juan Bayén a la que va ser la seva casa durant pràcticament tota la seva vida. Justament el dia abans, i un dia després del comunicat pòstum, els nebots i la família del Juanito van emetre una nota en la qual demanava enterrar la destral de guerra. "L'última d'una generació que s'acaba no hauria d'estar patint. Ara ens unim fent força [...]. Ens esforçarem per una vida millor per la qual els nostres avis van lluitar", resava l'escrit de la família. D'aquesta manera es posava punt final a l'embolic i l'afer del Bar Pinotxo i la família Bayén que va passar fins i tot pels jutjats.