Barcelona és la quinzena ciutat del món amb més estrelles Michelin, segons dades de la mateixa guia obtingudes per l'Agència Catalana de Notícies ja amb l’actualització del 2025 per a la majoria de països. La capital catalana en suma 39, en un rànquing encapçalat per Tòquio (220) i París (157). La ciutat francesa és la líder a Europa, seguida per Londres (103) i Barcelona, que se situa tercera al continent i primera a l’Estat, seguida de Madrid (37). A més, Hermanos Torres, Lasarte, Disfrutar i ABaC impulsen la ciutat a la setena posició del planeta en nombre de restaurants amb tres estrelles, amb 4 del total de 148. Segons l'Acadèmia Catalana de Gastronomia, la "cultura gastronòmica terriblement impregnada a tot arreu" i l'impacte del xef Ferran Adrià expliquen les xifres.

Estrelles Michelin Catalunya 2025: tots els restaurants guardonats | MAPA

 

Una ciutat d'èxit

La gala de la guia Michelin Espanya del novembre passat va tornar a deixar clar que Barcelona és una ciutat de referència de l’alta gastronomia, amb 39 estrelles en 29 restaurants diferents. Madrid té el mateix nombre d’establiments amb el reconeixement, però en total sumen 37 estrelles. Mentre que la capital catalana és la setena ciutat del món en triestrellats, només el Cinc Sentits i l’Enoteca Paco Pérez en tenen dos, cosa que deixa la ciutat lluny de Tòquio, amb 26 restaurants d’aquest tipus. Barcelona també té 23 restaurants amb una estrella, cosa que la situa en el 14è lloc del planeta en aquesta categoria. Fishology, Mae, Prodigi i Teatro Kitchen & Bar van incorporar-se a la llista amb un guardó cadascun en la gala celebrada el 26 de novembre a Múrcia, mentre que Xerta va perdre la distinció.

El president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí, apunta a dos factors per entendre l'èxit de la ciutat i el país en l'alta gastronomia: d'una banda, el talent i la cultura gastronòmica i, de l'altra, "l'epifania" que va suposar el "fenomen" Ferran Adrià

Fina Puigdevall i Martina Puigvert del restaurant Les Cols / Foto: Worldcanic

El president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí, apunta a dos factors per entendre l'èxit de la ciutat i el país en l'alta gastronomia: d'una banda, el talent i la cultura gastronòmica i, de l'altra, "l'epifania" que va suposar el "fenomen" Ferran Adrià. En una entrevista a l'ACN, el xef de l'històric El Bulli afirma que va ser trencador gràcies a la innovació i el talent, i va fer "una revolució" que ha arrossegat multitud de seguidors arreu del món. Pel que fa al posicionament de Barcelona, explica que "és el cap i casal" d'un territori "que té una cultura gastronòmica fortament arrelada, fruit d'un paisatge i d'un producte" singulars.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!