Aquests dies llegiràs moltes notícies sobre la Barcelona Wine Week (BWW): la fira vitivinícola més important de l'estat; el primer esdeveniment de referència al calendari per als amants del vi; una oportunitat única per als professionals del sector... moltes frases grandiloqüents que, tot i ser veritat, de vegades no acaben d'explicar del tot en què consisteix la fira. Per al públic general que no és expert en aquest món, de vegades es fa difícil saber què és exactament això de la BWW. Avui t'expliquem, de forma clara i concisa, tot el que has de saber sobre la Barcelona Wine Week 2024.
Què és la Barcelona Wine Week
La setmana del vi de Barcelona, la traducció de l'anglès de 'Barcelona Wine Week', és una fira que dura tres dies - i no una setmana - en la qual tot el que s'hi exposa té relació amb el món del vi. Del 5 al 7 de febrer, centenars de professionals del sector ompliran el pavelló 8 de la Fira Barcelona, a plaça Espanya, per donar a conèixer el seu projecte i intentar establir relacions amb altres negocis. Quan diem 'professionals del sector' ens referim a: elaboradors de vi (cellers i productors de tot l'estat), empreses que fabriquen recipients per a fer vi (botes, tancs d'acer inoxidable o de ciment...), marques de copes de vi (existeixen centenars de tipus de copes, amb formes i materials molt diversos), distribuïdores (empreses intermediàries entre els elaboradors i els venedors) i fins i tot altres marques que es dediquen a activitats 'secundàries' vinculades al vi, com el reciclatge d'ampolles de vidre o de taps de suro.
L'objectiu de la fira no és divulgar o donar a conèixer el món del vi al públic general, sinó que les empreses aprofiten l'ocasió com una oportunitat de negoci per rellançar les seves marques
Puc anar a la fira si no soc professional?
No. Si la teva activitat laboral no té relació amb el món del vi, no podràs accedir al pavelló. Tot el que es fa a la BWW està enfocat a establir relacions professionals i a fer créixer els negocis que hi participen. L'objectiu de la fira no és divulgar o donar a conèixer el món del vi al públic general, sinó que les empreses aprofiten l'ocasió com una oportunitat de negoci per rellançar les seves marques.
A la pràctica, si no t'hi dediques, no hi pots entrar
"Amb l'objectiu de garantir la màxima qualitat professional dels assistents al Saló, l'esdeveniment té activada la verificació d'assistents professionals. Al llarg del procés, us sol·licitarem un document que acrediti la vostra relació professional amb el sector vitivinícola". Aquest és el missatge que et trobaràs si intentes comprar l'entrada a la fira. Pots comprar-la? Sí, però l'organització et demanarà un document que certifiqui l'activitat professional vinculada al sector. Per tant, a la pràctica, si no t'hi dediques, no hi pots entrar.
Per què és tan important la fira?
Pel volum i per la qualitat del producte amb el qual es treballa. I no parlem només del vi, sinó també de tot el que hi té a veure. A més de vi - que n'hi ha molt, i molt bo - les copes, les botes, els decantadors... tot és bo. I a més de bo, s'hi suma que n'hi ha molt i que les persones que hi treballen estan molt ben qualificades. Un conjunt de factors que fan que la BWW sigui un lloc de referència per a totes les persones interessades a fer créixer el seu negoci vitivinícola.
Si ens fixem en les xifres, el volum d'aquesta quarta edició continua creixent any rere any:
- 952 cellers expositors, un 15 % més que l'any passat (828)
- 73 Denominacions d'Origen de tot l'estat, 3 més que l'any passat (70)
- Totes les Denominacions d'Origen de Catalunya
- Denominacions d'Origen de les 17 comunitats autònomes: Catalunya (299 cellers i totes les seves D.O.s), Castella i Lleó (139), Rioja (68), Euskadi (66), País Valencià (61) i Galícia (57) són les que tindran major presència.
- Més de 20.000 assistents previstos
Catalunya té més de 750 cellers, 8.500 viticultors i més de 30.000 persones treballant en el conjunt del sector del vi
Catalunya a la BWW
Catalunya té més de 750 cellers, 8.500 viticultors i més de 30.000 persones treballant en el conjunt del sector del vi. Més del 53% dels municipis catalans tenen vinyes i la meitat ja són ecològics. Una pinzellada de xifres, oferides per l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) que permet entendre la importància que el territori català té al conjunt del sector vitivinícola espanyol.
Com a últim aclariment, t'expliquem la diferència entre vinícola, vitícola i vitivinícola:
- Vinícola: Que té relació amb l'elaboració de vi.
- Vitícola: Que té relació amb el conreu de la vinya.
- Vitivinícola: Que té relació amb el conreu de la vinya destinada a l'elaboració de vi.
Per tant, com que a la BWW s'hi treballa amb professionals de la vinya i del vi, podem afirmar que es tracta d'una fira vitivinícola.