Pel bé de tots podríem canviar moltes coses. Moltíssimes. Sobretot en clau mediambiental i en un planeta millor. La sostenibilitat i la gastronomia van agafades de la mà en tot moment i nosaltres, els consumidors, ho hem de tenir present a l'hora d'anar a fer la compra al supermercat. O, cosa que és el mateix, en tenir molt clar que hem d'adquirir aliments i ingredients de proximitat, dels productors locals que s'esforcen a Catalunya. És a dir, d'aquells aliments que no han de recórrer mig planeta Terra fins a arribar a la gran cadena de supermercat que tenim a la ciutat.

Començar a menjar alvocat català

En aquesta línia, fa uns quants mesos, des de La Gourmeteria instàvem a fer un canvi urgent a les amanides que ens preparem a casa. En concret, denunciàvem l'ús excessiu i abundant d'alvocat en les nostres receptes quotidianes i la seva massiva presència a les cartes dels restaurants. Tot i que no fa gaires anys l'alvocat era un aliment desconegut per a la major part de la població europea, avui en dia gaudeix de gran popularitat: s'unta a les torrades, s'afegeix a les amanides, se serveix amb el salmó, acompanya el sushi… La seva versatilitat culinària, juntament amb les seves saludables propietats nutricionals —conté vitamina E i omega-3—, l'han convertit els darrers anys en la fruita de moda.


Tant és així que a Europa el consum d'aquesta fruita tropical originària de Mèxic principalment ha crescut a un ritme del 15% anual, mentre que als Estats Units s'estima que cada habitant arriba a consumir 30 quilos per any. L'altra cara de la moneda és que està perjudicant la salut del planeta afavorint el canvi climàtic. El cultiu de l'alvocat, una de les tres exportacions principals del sector agrícola i agroindustrial, es fonamenta en pràctiques com la tala indiscriminada i il·legal d'arbres, dany al subsol i ús excessiu d'aigua. Més números: la Water Footprint Network afirma que “es necessiten 2.000 litres d'aigua per produir un quilo d'alvocat, quatre vegades més de la quantitat necessària per produir un quilo de taronges i 10 vegades més que la quantitat per produir un quilo de tomàquet”.

Ara, però, es produeix un gir dels esdeveniments en aquesta matèria. La raó és que a Catalunya despunta a les Terres de l'Ebre un productor d'alvocats. “Aquest any ens hem proposat apropar el màxim possible els productes internacionals que oferim, i l’alvocat és el primer”, anuncia el compte de @cangladiador. Gràcies a @locallyfarm que presenta als agricultors catalans per combatre aquesta importació descontrolada, coneixem en Lluís, @aguacatedelebre, que és el productor d’alvocat a les Terres de l’Ebre i explica la seva trajectòria, la producció, les varietats i el tipus de cultiu que empren.

pexels nicola barts 7936661
Un alvocat obert per la meitat sense pinyol / Foto: Pexels

Aquesta petita empresa de productors ja fa uns anys que van postular-se com a elaboradors d'alvocat a la província de Tarragona. Amb un clima subtropical i una alta humitat, tot i que el sol de l'Ebre no és l'ideal, creixen prou bé. Forma part del grup de subtropicals que a Llevant s'ha intentat virar, com amb els caquis. Alvo.cat és una altra de les iniciatives més clarividents d'aquesta aposta per l'alvocat, un projectes nascut el 2018 de la passió per l’agricultura sostenible i de proximitat junt amb el desig d’oferir un aliment saludable i natural.

Alvocats de km 0 a Catalunya

Sí, tenim alvocats catalans que redueixen la petjada de carboni. Altrament, en milloren la qualitat perquè estalviem un transport marítim de trenta dies, temps en el qual l'alvocat madura, però no en les millors condicions. Així doncs, podem tenir unes postres catalanes d'alvocat de les Terres de l’Ebre com, per exemple, aquesta recepta de xocolata, crumble d'oliva negra, galeta de festuc, cremós de xocolata blanca i alvocat amb praline d'avellanes i cannolis d'alvocat i ricotta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!