Gambes sí, gambes no. L'Estat tanca tots els caladors de gamba vermella del litoral espanyol i només permetrà pescar-ne aquest Nadal a compte de la quota del 2025. "És un alleujament, però no soluciona res... és un pegat", declaren des de les Confraries de Pescadors. S'adoptava la decisió després que s'hagués superat el topall anual de captures fixades per Brussel·les. Finalment, sí que es permetrà capturar-ne sempre que totes les confraries, tant les catalanes com de la resta del Mediterrani, es posin d'acord per sol·licitar-ho. Les tones que es pesquin des d'ara i fins a finals d'any es restaran del total de captures permeses l'any vinent.

Has de fer un canvi urgent als àpats de Nadal: adeu a les gambes

Aquest Nadal, una de les estrelles de moltes taules podria faltar. La pesca de gambes, especialment les més preuades com les vermelles, està experimentant dificultats a causa dels problemes administratius i logístics mencionats. Això podria traduir-se en una oferta limitada i uns preus més alts, deixant a molts sense la possibilitat de gaudir d'aquest producte tan tradicional durant les festes. Davant d'aquest escenari incert que afecta els pescadors catalans, cal plantejar-se la hipòtesi que aquests dies hi hagi menys gambes als supermercats i peixateries. D'aquesta manera, i amb la possibilitat de no poder servir gambes aquest Nadal, plantegem alternatives interessants a tenir en compte.  Per sort, i per a la tranquil·litat dels catalans, el nou ventall assegura el fet de no perdre l'encant gastronòmic de Nadal.

Les gambes vermelles perillen / Foto: ACN

En primer lloc, podem optar per marisc local o d'altres tipus. Per exemple, musclos al vapor amb salsa verda o llimona, cloïsses en salsa marinera o al forn o, també, navalles a la planxa amb all i julivert. No descartem tampoc els peixos frescos: filets de llobarro o orada cuinats al forn amb herbes aromàtiques, el bacallà en salsa de tomàquet o a la llauna i, també, el tàrtar de salmó o tonyina com a entrant sofisticat.

Un escenari plantejable seria el fet de fer el salt al sector carni. En aquest bloc trobem les carns blanques i opcions de proximitat. Pollastre o gall dindi farcits amb fruits secs i poma o el magret d'ànec amb reducció de taronja o fruits vermells, entre moltes altres opcions.

Les ostres són una opció a tenir en compte en lloc de les gambes / Foto: La Gourmeteria

Les opcions vegetarianes o veganes cada cop estan més de moda. I davant la possible absència de les gambes, podrien considerar-se els canelons d’espinacs i ricotta amb beixamel suau. Així com el carpaccio de carabassó o remolatxa amb oli de tòfona i fruits secs o les amanides amb fruites de temporada i fruits secs, ideals per començar l'àpat. Finalment, les alternatives gurmet excel·leixen amb un deliciós pop a la brasa o a la gallega i, per descomptat, les ostres fresques, si es busca mantenir l’aire exclusiu del marisc.

Una oportunitat per innovar

Sense les gambes pot ser una bona excusa per explorar nous sabors i tècniques de cuina. Recuperar receptes tradicionals amb productes de proximitat o tastar ingredients que no solen ser protagonistes a les taules nadalenques pot convertir el menú d’aquest Nadal en una experiència única. Al cap i a la fi, però, el més important és l’esperit de les festes: compartir moments especials amb els nostres éssers estimats, més enllà del que hi hagi a la taula. Bon Nadal i bon profit!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!