El sake és la beguda més famosa del Japó. Una beguda alcohòlica feta a base d'arròs, cada cop més popular a occident, i que ara opta a ser Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. L'Agència Tributària Nacional del Japó ha sol·licitat l'ingrés de l'elaboració tradicional d'aquest fermentat a la llista de la UNESCO.
Cultura gastronòmica nipona
La residència del Cònsol del Japó a Barcelona va acollir fa unes setmanes un acte per donar a conèixer la cultura gastronòmica del Japó, sota el títol "elaboració tradicional de SAKE, protegir i expandir el patrimoni cultural japonès". Un acte al qual van acudir diferents autoritats nipones, tant del món diplomàtic com del món gastronòmic - com el cònsol del Japó a Barcelona, Yasushi Sato, o el reconegut sommelier de sake Roger Ortuño -. Un seminari en el qual es van explicar les propietats i singularitats de les diverses varietats que es poden aconseguir d'aquesta beguda del Japó. Roger Ortuño i Hideki Matsuhisa (xef i propietari del restaurant Koy Shunka, amb una estrella Michelin a Barcelona) van desgranar tots els detalls del procés d'elaboració, des de la matèria primera fins al resultat final.
Un seminari en el qual es van explicar tots els detalls de l'elaboració tradicional del sake, a més de les propietats i les singularitats de les diverses varietats que es poden aconseguir d'aquesta beguda del Japó
Un resultat que, a més, es va poder tastar. Al final de l'acte, es va dur a terme el Kagami biraki, una cerimònia que consisteix a obrir un barril de sake a la manera tradicional. Els assistents van poder gaudir d'una degustació de sake i maridatge de vuit sakes de diferents cellers situats a les prefectures nipones d'Ibaraki, Tochigi, Gunma, Saitama, Niigata y Nagano, sota la jurisdicció de l'Oficina Regional d'Impostos de Kanto-Shinetsu. Una autèntica demostració del folklore gastronòmic japonès en ple centre de Barcelona.
Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco
El motiu principal del seminari és la promoció cultural de l'elaboració artesanal del sake. Seria l'equivalent a parlar dels vins catalans a l'estranger, per donar a conèixer els nostres cellers i les nostres varietats de raïm, però en comptes de vi es tracta de sake, i en comptes de raïm es tracta d'arròs. Fins fa no gaire era complicat trobar llocs on consumir bon sake a Catalunya, però ara, tal com assegura el xef Hideki Matsuhisa, ja és possible trobar sake de qualitat arreu de l'estat. Una tendència a l'alça que arriba més tard que la del sushi - el menjar japonès més popular de Barcelona - i que ho fa amb el llistó molt alt: amb l'objectiu d'entrar a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.