Les festes majors de Catalunya són les millors festes del món. Deixa't estar de discoteques, pubs, 'beach clubs' i històries d'aquestes. Cap festa privada superarà l'ambient d'una festa major popular al teu poble o barri. I una bona festa --malgrat que no és indispensable-- se sol acompanyar de cervesa o combinats. Però les millors begudes per gaudir d'una festa al més pur estil tradicional català són aquestes preparacions centenàries que ja bevien els teus avis. Aquestes són les 5 begudes de festa major catalanes amb les quals xalaràs fort amb els amics.

Moscatell, cassalla, ratafia, rom cremat, aigua de València, aromes de Montserrat, licor d'arròs del Delta...

Barreja

La barreja és una mescla d'aiguardent i vi. És una beguda popular en festes com la Patum de Berga, tot i que també se sol prendre a primera hora del matí amb un bon esmorzar de forquilla. La barreja més típica és la de moscatell i anís a parts iguals, tot i que també es pot fer amb moscatell i brandi, cassalla i vi ranci, mistela i cassalla... cada poble la prepara a la seva manera i en les proporcions que vulgui.

Masclet

De la barreja passem al masclet, una beguda més suau típica de la zona de Reus. El Baix Camp és la comarca de vermut per excel·lència de Catalunya, i si hi ha una beguda mítica que es fa amb vermut és el masclet. Per fer-lo es combina vermut negre i Plim, una beguda refrescant feta a base de fruites. Si no tens Plim, però, pots fer-ho amb qualsevol altre refresc. Un aperitiu ideal per al migdia.

Barreja de Patum flickr lasdart
La barreja se sol beure a la Patum de Berga / Foto: Flickr - lasdart

Burret

Una combinació de licor-cafè i refresc de cola. És molt típic en celebracions festives de Moros i Cristians, especialment a Alcoi, tot i que també es pot prendre al final d'un àpat, encara que no sigui tan habitual. El burret té una beguda cosina que s'elabora amb llimonada o granissat de llimona en comptes de refresc de cola: la mentideta.

Pomada

Una beguda típica de l'illa de Menorca. De fet, el que és típic és el nom amb el qual se la coneix, perquè la pomada és la barreja de ginebra amb llimonada. En altres punts se la sol conèixer simplement com a "combinat de ginebra i llimona", però la característica de la pomada és que s'elabora amb una ginebra concreta de l'illa, el Gin Xoriguer.

Mamadeta

La beguda oficial de les festes de Santa Tecla. La mamadeta s'elabora amb la barreja de licor d'herbes i granissat de llimona. Però el licor d'herbes no pot ser un licor qualsevol; ha de ser licor Chartreuse, una marca francesa que tenia destil·leria a Tarragona i que ha acabat arrelant a la tradició de Santa Tecla.

No et pots perdre la cançó 'Una altra ronda' del grup Roba Estesa

Aquestes 5 begudes són típiques de diferents punts dels Països Catalans i s'elaboren amb la barreja de dos o més elements. Però a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears també hi ha begudes úniques amb les quals pots gaudir des d'una festa, fins a una sobretaula, passant per un esmorzar amb els amics. Moscatell, cassalla, ratafia, rom cremat, aigua de València, aromes de Montserrat, licor d'arròs del Delta... Hi ha multitud de begudes de la terra amb les quals pots fer país alhora que passes una bona estona. Deixa el rom amb cola i passa't a la ratafia!

Si t'agraden les begudes tradicionals, no et pots perdre la cançó 'Una altra ronda' del grup Roba Estesa; un autèntic recital de país que repassa totes les begudes de casa nostra amb un ritme d'allò més animat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!