La tardor no té l’exclusiva dels bolets. Els bolets de primavera a Catalunya també existeixen i comencen a treure el cap a partir de febrer o març i començant per la costa. De cotes baixes van pujant cap a cotes més altes a mesura que el sol comença a escalfar i les gelades es van fent menys freqüents i va pujant la temperatura del subsol. Els bolets de primavera apareixen de forma contrària a com ho fan a la tardor. Per tant, comencen a sortir a la costa, continuen a l'alta muntanya i acaben novament a la costa. Sempre depenent, és clar, de les temperatures i les pluges. Finalment, el valor que es dona a cada espècie de bolet depèn, cada cop més, de gustos essencialment personals, o de zones del territori en particular.

Els bolets de primavera 2024 a Catalunya

Quins són els millors bolets que podem trobar i comprar aquesta primavera a Catalunya? Aquí trobaràs els bolets de primavera 2024 més bons i adequats per menjar durant els mesos d'abril, maig i juny. Totes les característiques de cada un d'ells, consells i molt més. No t'ho perdis!

Marçot: el bolet de neu

La primera espècie que floreix és el marçot, carbonera o bolet de neu que pot començar a créixer sota la molsa i fullaraca, i fins i tot neu a partir de febrer als boscos de pi roig, alzina i roure al massís del Montseny. Una mica més tard apareixerà a l’alta muntanya a boscos de coníferes humits i foscos, rics en matèria orgànica i amb substrats lleugerament àcids o neutres. Boscos madurs de pi roig, pi negre i avets del Pirineu axial amb pendents suaus, restes vegetals i molsa com els que trobem, al nord del Ripollès, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà o la Vall d’Aran són els seus preferits.

El marçot és un bolet primerenc, ja que sol aparèixer quan es desfan les primeres neus, per aquest motiu també se'l coneix com a bolet de neu. Aquest fong té un barret convex o aplanat i carnós, de 10 a 15 cm de diàmetre i color blanquinós de jove, però més grisós amb el temps. Això fa que sigui un bolet força difícil de trobar, ja que es mimetitza entre les restes de vegetació del terra.

Cama-sec: el bolet aromàtic

El cama-sec o carrereta és també un bolet de primavera, encara que si es donen les condicions, la seva temporada es pot anar allargant a la temporada fins a la tardor. Solen aparèixer als prats herbosos i al costat dels camins. El cama-sec fa que l'herba creixi amb més esplendor a causa dels nitrats que el bolet li proporciona. És un bolet petit 2 a 6 cm de diàmetre i poc carnós.

La cutícula no separable, és de color crema avellana i amb el centre més fosc, les làmines són blanquinoses, color crema i més clares que el barret. El peu és llarg, ple, tenaç, cilíndric, prim i resistent a la torsió. De color més fosc que les làmines, molt semblant al del barret. De sabor dolç i agradable amb una olor que recorda molt suaument a ametlles o al fenc. Són bolets amb escàs valor culinari per la seva poca consistència, però molt apreciats per la seva aroma i perquè es poden dessecar amb facilitat per a la seva conservació i posterior consum.

Moixernó: el bolet de Sant Jordi

El moixernó és un dels bolets més pròpiament característics de la primavera. Comparteix hàbitat amb la carrereta, la qual cosa no vol dir que forçosament si trobem un, n'hàgim de trobar l’altre. En destaca l'inconfusible aroma; que es defineix normalment com una certa olor de farina fresca i aquesta sol ser tan intensa, que a vegades es pot percebre quan hi ets a prop, tot i que no els vegis. És conegut amb el sobrenom del bolet de Sant Jordi perquè acostuma a sortir en aquesta època de l'any.

Presenta un barret molsut, de 3 a 10 cm, convex, aplanat en els exemplars vells, d'un blanc brut, o fins cremós, amb làmines primes, lliures, blanques o lleugerament grogues. El peu, gruixut, pot atènyer de 3 a 7 cm d'altura i és compacte, corbat, ple, de color blanc. La seva carn no és fibrosa, sinó que es trenca i s'engruna entre els dits. Té un sabor agradable i una olor de farina fresca. Viu en els prats, entre l'herba, i en els matolls no gaire espessos

Múrgola: el bolet que et troba a tu

La múrgolarabassola o barret de capellà, és un bolet del gènere Morchella. És un tipus de bolet molt curiós, tant en el seu aspecte, com en el seu comportament quant al fet d'aparèixer o no aparèixer en un determinat moment i en un determinat lloc. És un bolet clarament de primavera, ja que és molt estrany poder trobar-lo en una altra època de l’any, així com sí que hi ha bolets que poden sortir, més enllà de la primavera, a l’estiu, a la tardor o hivern.

Les múrgoles tenen la particularitat de fer la seva aparició a llocs on el terreny ha sofert una notable alteració. Això vol dir indrets on hi ha hagut incendis, o tala d’arbres i troncs arrossegats, per exemple. És un tipus molt preuat, perquè és sabut que es paguen preus força considerables per elles, ja que culinàriament tenen un prestigi més que consolidat. Això sí, és important recordar que es desaconsella el seu consum en cru, a causa d'un cert grau de toxicitat. Es considera un excel·lent comestible, té un gust delicat i és molt útil per elaborar salses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!