La temporada de bolets d’enguany ha començat molt tímidament a Catalunya, per no dir que no ha començat. La falta de pluges a l’agost i les elevades temperatures estan endarrerint la temporada a molts indrets del país, com al Berguedà, on els boscos estan secs. Altres zones com l’Alt Urgell, més pròxim a Andorra, els darrers ruixats i les baixes temperatures han propiciat la sortida d’algun cep i alguna greixa. De moment, però, haurem d'esperar uns dies per veure si l’aigua caiguda ha estat suficient per poder omplir el cistell. Els boletaires ja donen per perduda la meitat de la temporada i tot fa pensar que si no plou, la cosa no millorarà. Al Ripollès han sortit quatre rovellons, però a la Cerdanya ens alerten que el més calent és a l’aigüera i pel que fa a Andorra, es veuen quatre ceps a peu de pistes i algun rovelló a la falda del Casamanya.

🍄 Els bolets de tardor 2023 a Catalunya: tot el que necessites saber
 

CEPS2

Ceps 

D’altra banda, les pluges que podrien salvar la temporada haurien de ser fines i continuades, de res serveix que caigui molta aigua en poc espai de temps; els bolets necessiten humitat de manera permanent. Cal comptar tres setmanes a partir de les pluges perquè els bolets comencin a sortir. Per tant, la pluja és urgent, no sigui que el fred vingui abans d’hora; ja que, amb la primera gelada, s’acabaria la temporada.

Ceps dos

Ceps 

Tot passejant per Riu Fred, em trobo el Farràs de Cal Vinyals, expert boletaire i veí de la vall de la Vansa. Li pregunto: "Què, Vinyals, com va la cosa?". "Mira —i m'assenyala una bossa que porta al seient del costat—, de ben segur que mai has tastat quelcom tan bo", em diu. Ja em rellepo i penso, ingenu de mi, que porta bolets acabats de plegar. De sobte, de la bossa em treu un llustrós tomàquet i diu: "Veuràs el que fa l’aigua de la Vansa, ja em diràs", i em dona un tomàquet d’unes mides exagerades per l’època, sorprès li dono les gràcies i li comento que baixo de les muntanyes i, res de res. Diu que els bolets haurien de començar a sortir ara, però com que no plou, s’assecarà tot una altra vegada i a començar el cicle un altre cop, conclou: "Si fot algun ruixat, veurem alguna cosa; si no, res". Doncs ja ho sabeu!

mURGA

Murga

Catalunya és un país eminentment boletaire, el tema dels bolets és un tema d’estat i el país podria entrar en crisi per falta de bolets. Es calcula que hi ha prop de dos milions de boletaires trepitjant anualment el bosc, i com a exemple i segons l’Observatori Forestal Català, per províncies, Lleida té la producció més gran de bolets, amb una mitjana d’unes 1.500 tones i un valor de 6,2 milions d’euros anuals. Les 22 fires que se celebren a ca nostra relacionades amb els bolets avalen aquesta dèria, entre les quals destaquen la Fira del Tastet de Vilada, la Fira del Bolet de Cantonigròs, la Fira de la Llenega de Cardona, la Fira Tocats del Bolet a Montmajor, la Festa del Bolet a Guardiola de Berguedà, el Bergabolet a Berga i el Mercat del Bolet a Cal Rosal, entre moltes altres.

Llenega blanca

Llenega blanca

Per acabar-ho d’arrodonir, el Xavi Petràs, dels Bolets Petràs de la Boqueria, ens informa oficialment a La Gourmeteria que ha estat el pitjor començament de temporada dels darrers anys. Em comenta que les pròximes setmanes menjarem el que s’ha collit fa dies, ceps que s’han trobat a molta altura, sobretot, de fora de Catalunya, i algun rovelló del Ripollès. Dedueix que si no venen pluges i es manté aquesta calor, potser aquest any no tornen a sortir bolets a casa nostra.

A causa de la manca de bolets del país, Petràs portarà ceps de França, Espanya o Bulgària; camagrocs de Suècia; els rossinyols vindran de Lituània i països de l’Est, i, finalment, el bolet més esperat, el rovelló, vindrà majoritàriament de Sòria, sortirà aquesta setmana i s’espera una bona collita, però, malauradament, i a causa també de la falta de pluja, sortiran tots mig cucats.

Arribats a aquest punt, solament ens queda invocar als déus amb la dansa de la pluja i esperar; com diu la dita: “Si a l’octubre plou, el rovelló es mou”.