El Gastronòmic Fòrum Barcelona (GFB) va obrir les portes aquest dilluns amb una edició amb més de 350 empreses de la gastronomia, l’hostaleria i el foodservice i amb un programa amb un centenar d’activitats i 130 ponents. Entre debats, xerrades i taules rodones, també hi ha l'oportunitat de descobrir nous productes que són impactants, només amb el fet de llegir-ne el nom. Si aquests dies us explicàvem una botifarra amb ratafia revolucionava el GFB, ara és el torn d'una tripleta d'aliments impactants. Es tracta d'un cafè de bolets, una escudella amb crispetes i una galeta de ceps, entre altres sorpreses.

Els aliments que creen més estupefacció

Els amants del cafè poden degustar la proposta d’Alternativa3 d’una beguda que ajuda a protegir el sistema immunitari i a reduir l’estrès. Són tres classes de cafè 100% Aràbica fetes amb els bolets medicinals com el bolet carner (Melena de León), el shiitake, o el reishi. Una de les seves responsables, Carla Cuenca, ha indicat que volien afegir un nou valor al cafè perquè ajudés amb la salut i ha sostingut que té aspectes positius per a tothom.

Croqueta d'entrecot al Gastronòmic Fòrum de Barcelona / Foto: ACN

El Nadal és a tocar i Casabella Natura reivindica al GFB una recepta del Berguedà: l’escudella amb crispetes, feta al moment. Es tracta de la tradicional escudella de blat de moro escairat que substitueix els galets. El producte es comercialitza en pots amb el plat sencer: el caldo de porc, el morro i l’orella, i el blat de moro escairat, amb la seva aparença de crispetes que la fan tan peculiar. Segons ha explicat una de les responsables de l'Escairador Maria Costa Ferrer, aquesta recepta és més fàcil de digerir. Entre les propostes sorprenents d’aquesta edició també hi ha galetes en forma de bolet i amb un gust intens a ceps.

Enciams conreats sense terra i molt més

Una altra de les novetats gastronòmiques que més han sorprès en aquesta edició ha estat la que ha arribat des de Vilassar de Mar, de la mà de Green in Blue: els enciams conreats amb aquapònia. Es tracta d’un sistema sostenible que no necessita terra ni pesticides i que, per tant, consumeix 10 cops menys aigua que els tradicionals i és tres cops més productiu. Aquest conreu innovador té la particularitat que combina el cultiu de vegetals i el de peixos (els seus excrements actuen com a fertilitzant). L'enciam creix sobre l’aigua, es cull i es lliura viu (amb arrel) al client (fruiteries i restaurants) i es conserva fins a 7 dies, fins i tot sense refrigeració.

Enciam conreat sense terra ni pesticides / Foto: ACN

El recorregut pel Gastronòmic Fòrum de Barcelona, però, conté desenes de propostes que no deixen indiferent a ningú. Així, s’hi poden veure novetats com croquetes d’entrecot o de cua de toro, ostres amb pètals d’or comestibles, patates fregides 100% naturals i sense congelar, una llonganissa de figues per maridar amb vi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!