El cafè és una de les begudes més populars i consumides a tot el món. Tanmateix, no tots els cafès són iguals, i n'existeix un en particular que els experts en el sector cafeter aconsellen evitar: el cafè barreja. Aquest tipus de cafè, encara que pot semblar una opció econòmica i accessible, és objecte de fortes crítiques a causa de la baixa qualitat dels seus ingredients i els seus possibles efectes negatius en la salut i el paladar.

El cafè que no s'ha de prendre mai

El cafè barreja es distingeix per ser una combinació de grans de cafè aràbiga i robusta. Mentre que el cafè aràbiga és apreciat pel seu sabor suau, afruitat i aromàtic, el robusta és conegut pel seu contingut més gran de cafeïna i un sabor més amarg i terrós. En principi, combinar ambdues varietats no sembla un problema. No obstant això, el veritable inconvenient del cafè barreja rau en la qualitat dels grans que s'utilitzen i el motiu darrere d'aquesta combinació.

jakub dziubak XtUd5SiX464 unsplash
Tassa de cafè / Foto: Unsplash

Molts productors utilitzen grans de cafè robusta de baixa qualitat en aquestes barreges per abaratir costos. El cafè robusta, en general, és més barat de produir perquè creix en condicions més adverses i té una resistència més gran a les plagues en comparació amb l'aràbiga. Tanmateix, els grans de baixa qualitat d'aquesta varietat sovint manquen del sabor complex i refinat que molts busquen en una bona tassa de cafè. Per emmascarar la seva amargor, els fabricants solen torrar en excés els grans, la qual cosa pot produir un cafè amb un sabor fort i desagradable.

El cafè barreja es distingeix per ser una combinació de grans de cafè aràbiga i robusta

A més de l'impacte en el gust, un altre aspecte que preocupa els experts és la composició del cafè barreja. Els grans robusta contenen gairebé el doble de cafeïna que els grans d'aràbiga, el que pot resultar en un cafè més estimulant, però també més agressiu per a l'estómac. Això pot augmentar l'acidesa i el risc d'irritació gàstrica en persones sensibles.

alexandra gorn 9rmnzkmydSY unsplash
Grans de cafè / Foto: Unsplash

D'altra banda, alguns experts també assenyalen que, en molts casos, el cafè barreja no només inclou grans de cafè, sinó també altres ingredients, com a sucre o cereals torrats, que s'afegeixen per augmentar el volum i reduir el cost de producció. Això no només degrada la qualitat del producte acabat, sinó que també pot tenir efectes perjudicials en la salut, a causa de l'excés de sucres o additius artificials que s'incorporen a algunes barreges. El cafè barreja és una opció que els experts aconsellen evitar a causa de la seva qualitat inferior, el seu impacte en la salut digestiva i el seu sabor menys agradable. Optar per cafès d'origen únic o de més qualitat pot ser una millor elecció per als qui valoren el sabor i l'experiència de gaudir d'una bona tassa de cafè.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!