Els calamars en salsa són un d'aquests plats tradicionals que evoquen records de la cuina familiar, i no hi ha res com la recepta de l'àvia per fer justícia a aquesta menja. Aquest plat senzill, però ple de sabor, és perfecte per gaudir amb un àpat casolà i reconfortant. A continuació, pots veure una recepta clàssica de calamars en salsa, tal com ho faria l'àvia, amb ingredients bàsics i passos fàcils de seguir.
Com fer calamars en salsa
Ingredients:
- 1 kg de calamars frescos
- 2 cebes grans
- 4 grans d'all
- 1 pebrot vermell
- 1 pebrot verd
- 2 tomàquets madurs
- 1 fulla de llorer
- 1 vas de vi blanc
- 1 vas de brou de peix o aigua
- Oli d'oliva verge extra
- Sal i pebre al gust
- Julivert fresc per decorar
El primer que cal fer és netejar bé els calamars. Retira el cap, les aletes i les tripes, i assegura't de treure la ploma (una espècie de tira transparent a l'interior). Després, talla els calamars en anelles i les potes en trossos més petits. Si prefereixes, pots demanar a la peixateria que te les netegin, la qual cosa t'estalviarà temps.
La clau d'aquesta recepta és en una salsa saborosa. Per fer-la, comença pelant i picant finament les cebes, els alls, i tallant els pebrots en tires. En una cassola gran, escalfa un bon raig d'oli d'oliva a foc mitjà i afegeix la ceba i els alls. Sofregeix-los lentament fins que estiguin daurats i tendres, la qual cosa ajudarà a concentrar el sabor.
La clau d'aquesta recepta és en una salsa saborosa
Quan la ceba estigui ben escalfada, afegeix els pebrots i en sofregeix durant uns minuts més fins que estiguin tendres. Mentrestant, ratlla els tomàquets o tritura'ls lleugerament i afegeix-los a la cassola. Cuina la barreja fins que el tomàquet s'hagi reduït i adquireixi una consistència espessa i saborosa. Una vegada que la salsa està a punt, és el moment d'afegir els calamars. Incorpora'ls a la cassola i remou bé perquè s'impregnin de la salsa. Afegeix la fulla de llorer i assaona amb sal i pebre al gust. Deixa que els calamars es cuinin durant uns 5 minuts a foc mitjà, removent de tant en tant.
Quan els calamars hagin deixat anar una mica del seu suc, afegeix el vas de vi blanc i deixa que l'alcohol s'evapori durant uns minuts. Després, afegeix el brou de peix (o aigua, si ho prefereixes) i cuina a foc lent durant uns 20-30 minuts, fins que els calamars estiguin tendres i la salsa s'hagi reduït. Una vegada cuits, retira la fulla de llorer i ajusta el punt de sal si és necessari. Empolvora amb julivert fresc picat i serveix els calamars en salsa acompanyats d'arròs blanc, patates o pa, ideal per mullar a la deliciosa salsa.